Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can hold a racket safely and understand why it is important to control the ball when playing a shot.

      Key learning points

      1. Move: holding the racket with our strong hand at the bottom of the grip and the other hand at the top improves control.
      2. Move: using balls of our feet & keeping the ball as close as possible to the racket helps push the ball along the floor.
      3. Think: concentration is important when using our rackets to control the ball.
      4. Feel: striving to try and learn more difficult skills, even when making mistakes, demonstrates excellent resilience.
      5. Connect: Trusting ourselves and opponents to consistently play by the rules demonstrates excellent integrity.

      Keywords

      • Racket - a piece of equipment that we use to strike/hit the ball

      • Grip - the way we hold the racket in order to hit shots during a match

      • Control - keeping the ball as close to the racket to help you hit the ball accurately

      Common misconception

      Pupils may try to travel too fast without having control of the ball on the racket. Pupils may want to hit the ball over the net instead of playing 'Floor tennis'.

      Encourage pupils to move slowly to develop their hand eye coordination when using a racket before increasing their speed. Explain to pupils that floor tennis will help to develop better control when using the racket before they move on to hitting.

      Teacher tip

      Use alternatives such as hand, hand paddles, pickleball paddles/plastic bats if rackets are not available. If pupils are not ready to use a racket, continue to work on 'Hand tennis' alternative games.

      Equipment

      1 racket (or alternative) each, 1 ball each (alternative sizes), 50+ cones of different colours

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      Why should we aim at spaces on the court?

      Correct answer: to win points
      to be kind
      to lose points

      Q2.
      Which direction should the ball travel when we throw underarm?

      down
      high to low
      Correct answer: low to high

      Q3.
      What do we vary when we throw to the front then the back of the court?

      the ball
      Correct answer: power
      luck

      Q4.
      Playing by the rules and working fairly against our opponent demonstrates ...

      fear.
      Correct answer: cooperation.
      cheating.

      4 Questions

      Q1.
      What do we show when we always strive to try our best, even when we are struggling?

      Correct Answer: resilience

      Q2.
      How many hands should be on the racket in the ready position?

      It doesn't matter.
      Correct answer: two
      one

      Q3.
      What can we do to help us keep the ball under control when using a racket?

      laugh
      Correct answer: concentrate
      move faster

      Q4.
      Which hand should be at the bottom of the racket grip to give us better control?

      Correct Answer: strong hand, strongest hand, strongest, the strongest, the dominant

      To help you plan your 3 physical education lesson on: Introduction to Rackets, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...