Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Develop forehand (underarm shots) using rackets

      Lesson details

      Learning outcome

      I can play forehand shots with control and can hit the ball into the channels to create space and win points.

      Key learning points

      1. Move: hitting the ball accurately into space with a forehand shot increases our chance of scoring a point.
      2. Move: being ready on our toes and looking at our opponent helps us to prepare to hit a forehand shot into space.
      3. Think: good decision making and looking for spaces on court shows we understand where to hit the forehand shot.
      4. Feel: being determined to improve and wanting to practise our forehand shot shows excellent self motivation.
      5. Connect: being respectful of the rules and always playing fairly within a game is really important.

      Keywords

      • Space - an open area where your opponent isn't standing

      • Opponent - a person or team we are playing against in a game situation

      • Scoring - winning points in a game situation

      Common misconception

      Pupils are gaining points when they hit the ball into channels. This is only to practice creating space and pupils may think they score points in a game of tennis if they hit the ball into a channel.

      It is important to provide pupils with the context of why they are aiming for channels to try and create space within the rally so they attempt to aim for one channel and then the other to move their opponent.

      Teacher tip

      It is always useful to have different size rackets/bats/paddles and balls with different sizes and bounce levels, as many pupils struggle to control their shots with a racket and tennis ball. Making the channel width bigger and smaller is an effective way to differentiate between the courts.

      Equipment

      1 tennis racket per pupil, 1 tennis ball per pupil (or alternative) , 30+ cones of different colours

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      If you keep striving to develop your technique, you are showing ...

      Correct answer: self motivation.
      self humour.
      self demotivation.

      Q2.
      When you are in the ready position waiting for the ball, where should your racket be?

      down by knees
      to the side
      Correct answer: up in front

      Q3.
      Which hand should be at the top of the racket handle in the ready position?

      Correct answer: non-dominant
      dominant
      either

      Q4.
      What part of your body has to move quickly to get in the correct position to hit the ball?

      hands
      Correct answer: feet
      fingers

      4 Questions

      Q1.
      What are the areas at the side of the court called?

      Correct Answer: channels

      Q2.
      How can you show self motivation?

      Give up.
      Look up.
      Correct answer: Try your best.

      Q3.
      If we have successfully hit the ball into the left channel of the court, where should we aim our next shot?

      left
      Correct answer: right
      to the back

      Q4.
      When pupils understand where to hit the ball to find space within a rally, they are demonstrating ...

      good listening.
      good organisation.
      Correct answer: good decision making.

      To help you plan your 5 physical education lesson on: Develop forehand (underarm shots) using rackets, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...