Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Forehand (underarm shots) using rackets

      Lesson details

      Learning outcome

      I can play forehand shots with control and can hit the ball into the channels to create space and win points.

      Key learning points

      1. Move: to play a controlled shot, our dominant hand should be at the bottom of the grip.
      2. Move: tracking the ball and moving our feet so the ball lands on our forehand side improves the accuracy of shots.
      3. Think: evaluating our own/partners forehand performance will help improve our control and accuracy.
      4. Feel: continuing to try and improve our performance throughout the lesson demonstrates self motivation.
      5. Connect: working together with our opponents and listening to others shows we understand the importance of respect.

      Keywords

      • Forehand - a shot in which the palm of your hand faces the direction in which you areĀ hitting the ball

      • Backhand - when you hit a ball with a racket with your arm across your body and the back of your hand facing the ball

      • Accuracy - the ability to control where we hit an object

      Common misconception

      Pupils hit their shots too hard and the ball travels out of court. Pupils do not return to the ready position after every shot. Pupils struggle to rally when the ball can only bounce once.

      Encourage pupils to follow through on their swing to develop more control over the shot. Remind pupils to return to the middle and be in the ready position after every shot. Allow pupils to continue to rally even when the ball bounces twice.

      Teacher tip

      It is always useful to have different size rackets/bats/paddles (short handles) and different sized balls as many pupils struggle to control their shots with a racket and tennis ball. If pupils cannot rally cooperatively, ask one pupil to throw the ball instead of both pupils using a racket.

      Equipment

      1 tennis racket per pupil, 1 tennis ball per pupil (or alternative) , 30+ cones of different colours

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is Ā© Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      What do we call the position we get into when waiting to receive the ball?

      sitting position
      scoring position
      Correct answer: ready position

      Q2.
      What is it called when we hit the ball back and forth in games such as tennis?

      Correct answer: a rally
      a serve
      a volley

      Q3.
      If we hit the target, what are we showing?

      mistakes
      Correct answer: accuracy
      speed

      Q4.
      If we listen to others and work well together, what are we showing?

      frustration
      speaking
      Correct answer: respect

      4 Questions

      Q1.
      At the end of the forehand shot, where should the racket be pointing?

      Correct Answer: the target, target, towards the target

      Q2.
      If you continue to try and improve throughout the lesson what are you demonstrating?

      anger
      happiness
      Correct answer: self-motivation

      Q3.
      If we evaluate our own and our partners performance when hitting shots, what can we improve?

      Correct answer: our accuracy
      our strength
      our flexibility

      Q4.
      What happens if you hit the ball out of the lines within the court?

      nothing
      score a point
      Correct answer: lose a point

      To help you plan your 5 physical education lesson on: Forehand (underarm shots) using rackets, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...