Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use a range of different shots to hit the ball into space to win the rally and score points.

      Key learning points

      1. Move: hitting the ball at pace into space and using a range of shots increases our chance of winning the competition
      2. Move: serving the ball into the corners of the service box increases our chances of winning the point
      3. Think: understanding how to keep the score correctly requires excellent concentration when umpiring competitive games
      4. Feel: striving to play our best even when we are losing demonstrates excellent resilience and self motivation.
      5. Connect: congratulating our opponents when they perform well shows that you are extremely respectful to others.

      Keywords

      • Pace - hitting the ball faster towards our opponent

      • Winning - scoring more goals, tries, points than your opponents

      • Competition - the process or act of trying to win

      Common misconception

      When asking the pupils to hit the ball at pace, they may lose accuracy and control. You may have a wide range of abilities in your group which means that many of the games might not be competitive.

      If pupils hit the ball too hard, remind them that accuracy and control is more important. Use the previous lessons to assess the ability of pupils so you can organise pairs who will have competitive games against one another.

      Teacher tip

      If pupils become confused with the scoring sysytem and are therefore not playing many points, provide them with an alternative of playing first to 4 points to win the game. The scoring system should not stop the pupils from being active and playing lots of points.

      Equipment

      1 tennis racket per pupil, 1 tennis ball per pupil (or alternative) , 30+ cones of different colours

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      How many serving opportunities do we get for each point?

      one
      Correct answer: two
      three

      Q2.
      If you want to control the rally from the serve, what do you need to make your opponent do?

      stand still
      turn around
      Correct answer: move

      Q3.
      If you encourage your opponent when they are struggling, what are you showing?

      Correct answer: respect
      reliability
      readiness

      Q4.
      What are we trying to do when we serve wide in a competitive game?

      create tactics
      Correct answer: create space
      be creative

      4 Questions

      Q1.
      If you want to force your opponent to react quickly, how should you hit the ball?

      behind you
      Correct answer: with pace
      with height

      Q2.
      Which person's score do you call out first when scoring in a game of tennis?

      Correct answer: serving player
      whoever is winning
      non-serving player

      Q3.
      If you are losing a game of tennis but keep trying your hardest, what are you demonstrating?

      self-consciousness
      being self-critical
      Correct answer: self-motivation

      Q4.
      In tennis, if the score is 30-30, and the serving player wins the next point, what will the score be in the game?

      30-15
      30-40
      Correct answer: 40-30

      To help you plan your 5 physical education lesson on: Game application through competition, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...