Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can communicate effectively and understand why communication is important as a leader.

      Key learning points

      1. Move: we have to complete the challenges as fast as possible to be successful.
      2. Think: as a leader, we should communicate through both verbal and non-verbal cues to enhance team performance.
      3. Think: to be an effective leader, we should ensure that tactics are communicated clearly to all team members in games.
      4. Feel: when taking on a leadership role, we are responsible for supporting teammates and encouraging them to keep trying.
      5. Connect: to lead a team effectively, we need to communicate instructions clearly and listen to all teammates' opinions.

      Keywords

      • Leader - a person who guides, inspires and unites teammates towards achieving a common goal

      • Non-verbal communication - exchanging information without speaking, using gestures, body language or facial expressions

      • Team - a group of people who work together with the objective of achieving the same goal

      Common misconception

      Pupils believe talking loudly or shouting is how they should communicate as a leader.

      Explain to pupils that shouting instructions isn’t the same as giving clear, helpful directions. As well as this, good communication works both ways and leaders should allow their teammates opportunities to speak too.

      Teacher tip

      Bibs or jumpers will work as blindfold if you do not have access to any.

      Equipment

      Blindfolds, deck of cards, 30+ cones.

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      What can good communication involve?

      Correct answer: sharing ideas
      running fast
      winning

      Q2.
      Which attribute will you find in a good leader?

      loud
      negative
      Correct answer: positive role model

      Q3.
      What type of communication involves actions and no sound?

      verbal
      Correct answer: non-verbal
      loud

      Q4.
      Which word describes completing a task honestly and fairly?

      Correct answer: integrity
      empathy
      quickly

      4 Questions

      Q1.
      Which word describes a group of people who work together with the objective of achieving the same goal?

      attacker
      Correct answer: team
      player

      Q2.
      As a leader, what can you do to support your teammates during an activity?

      ignore them
      shout at them
      Correct answer: encourage them

      Q3.
      What type of communication involves sharing ideas by using a range of actions and without speaking?

      Correct Answer: non-verbal, non verbal, nonverbal

      Q4.
      Other than communicating instructions to your teammates, how can you show good leadership?

      Correct answer: listen to them
      ignore their ideas
      always win

      To help you plan your 6 physical education lesson on: Communicating as a leader, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...