Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can identify the attributes of an effective leader and lead small activities for my peers.

      Key learning points

      1. Move: to win the tasks, we have to move efficiently whilst making quick decisions as a team.
      2. Think: effective leaders have a range of attributes like being fair, communicating clearly, being a positive role model.
      3. Think: to be an effective leader we have to clearly communicate ideas and tactics to our teammates.
      4. Feel: as a leader we must ensure that our team follows the rules demonstrating integrity.
      5. Connect: as a leader, effective communication requires using clear instructions, speaking in a confident positive tone.

      Keywords

      • Leader - a person who guides, inspires and unites teammates towards achieving a common goal

      • Effective - something that successfully produces a desired result or achieves a specific goal.

      • Communication - exchanging information, ideas, thoughts, or feelings between individuals or groups

      Common misconception

      Pupils believe that leadership means being the boss and that they should be the only ones with ideas.

      Leadership is about guiding and supporting others, not dominating. True leaders listen, include others, and delegate responsibilities.

      Teacher tip

      Ensure you allow time to rotate leaders, giving all pupils the opportunity to take the lead.

      Equipment

      Whiteboard and pen / 2, 1 blindfold per pupil, additional resources: activity cards, 30+ cones, hoops.

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      Which word describes planned actions that are used by a team to achieve a goal?

      Correct answer: tactics
      rules
      activity

      Q2.
      Which word describes someone who inspires and unites teammates?

      referee
      attacker
      Correct answer: leader

      Q3.
      What is an attribute of a good leader?

      quick
      Correct answer: good communicator
      age

      Q4.
      How does a leader need to communicate?

      loudly
      quickly
      Correct answer: clearly

      4 Questions

      Q1.
      Which attribute is found in an effective leader?

      being fast
      being the oldest
      Correct answer: being positive

      Q2.
      As a leader, what should you ensure your team do to show integrity?

      Correct answer: follow the rules
      win
      argue

      Q3.
      Who should share their ideas to help with tasks?

      the leader
      Correct answer: everyone
      the oldest

      Q4.
      How should a leader communicate with others?

      loudly
      quickly
      Correct answer: confidently

      To help you plan your 6 physical education lesson on: Effective leaders, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...