Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain the STEP principle and understand the need to adapt a task in a game situation.

      Key learning points

      1. Move: when adapting the tasks, accurate throwing is always important in order to be successful in different conditions.
      2. Think: adapting a task correctly can ensure that everyone is appropriately challenged.
      3. Think: when leading a group, it is important to ensure that all members of the team understand what they have to do.
      4. Feel: when adapting tasks, it is important to listen to every team member's ideas and make sure everyone feels valued.
      5. Connect: evaluating each other's leadership efforts when adapting tasks shows effective communication.

      Keywords

      • Teammates - people who work together with a shared goal, supporting each other to succeed

      • Task - a specific action or set of actions that a team must perform to achieve a goal

      • Adapt - to change or adjust in response to new conditions or requirements.

      Common misconception

      Pupils believe when adapting a task that everyone needs the same level of challenge.

      Ensure pupils understand that everyone has different levels of skill, experience and confidence, therefore adapting a task should look to meet the needs of all the pupils engaging in it.

      Teacher tip

      Allow sufficient time for pupils to discuss task adaptations and evaluate their success.

      Equipment

      1 ball / 2, 30+ cones, hoops.

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is Ā© Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      What can help you to avoid defenders in a small space?

      looking down
      watching your teammates
      Correct answer: keeping head up

      Q2.
      What does the ā€˜S’ stand for in the STEP acronym?

      speed
      Correct answer: space
      skill

      Q3.
      What word describes someone who stops or catches the opposition?

      Correct answer: defender
      attacker
      player

      Q4.
      If a playing area is too big, why might the activity be too easy?

      Correct answer: too much space
      not enough space
      too many defenders

      4 Questions

      Q1.
      Which word describes a specific action or set of actions that a team must perform to achieve a goal?

      competition
      Correct answer: task
      movement

      Q2.
      What can be done to ensure a task offers the right level of challenge for everyone?

      Correct answer: adapt it accordingly
      never change it
      make it easy

      Q3.
      What must you ensure when explaining a task?

      Correct answer: everyone understands it
      you talk quickly
      you talk loudly

      Q4.
      Why does a task with the same level of challenge not always work for everyone?

      everyone is similar
      it will work
      Correct answer: different ability levels

      To help you plan your 6 physical education lesson on: Focusing on the task, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...