Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Introduce the STEP principle focusing on space

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain the STEP principle and why space is important in an activity.

      Key learning points

      1. Move: in smaller spaces it’s harder to avoid defenders, so we need to look up and use good speed and agility.
      2. Think: we have to ensure the space we work in is not too big or too small, otherwise the game will not be effective.
      3. Feel: taking responsibility for each pupil feeling involved in the activity shows empathy.
      4. Connect: communicating within our teams to evaluate the space required for a game demonstrates that we can lead others.

      Keywords

      • Space - the area where the game is played and an open area where defenders and other players are not standing

      • Game - an activity or sport in which people compete with each other according to agreed rules

      • Defending - the player or person responsible for preventing the opposition (attackers) from scoring

      Common misconception

      Pupils believe that more space always makes an activity better or more challenging.

      In reality, too much space can make games too easy or boring because pupils don’t have to use skills like dodging, teamwork or quick thinking to avoid others.

      Teacher tip

      Ensure pupils have the opportunity to trial activities in different spaces so they can experience first hand the impact of changing the space.

      Equipment

      30+ cones, bibs, additional resources: leading an activity activity cards.

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      As a leader, how should you communicate with your team?

      loudly
      Correct answer: clearly
      quietly

      Q2.
      What type of communication are facial expressions?

      verbal
      funny
      Correct answer: non-verbal

      Q3.
      What do you need to do to be an effective leader and support your team?

      Correct answer: communicate tactics
      work alone
      ignore others' ideas

      Q4.
      Why is clear communication an important leadership skill?

      you'll always win
      Correct answer: it improves teamwork
      it improves independence

      4 Questions

      Q1.
      What word describes the changeable area where a game is played?

      Correct Answer: space

      Q2.
      What may happen to an activity if you use too much space?

      it gets better
      Correct answer: it becomes boring
      nothing

      Q3.
      How can you and your team effectively evaluate how much space an activity will need?

      work independently
      not changing it
      Correct answer: communicating together

      Q4.
      What are you showing an understanding of when you adapt an area to make an activity work better?

      Correct answer: importance of space
      important ball skills
      importance of time

      To help you plan your 6 physical education lesson on: Introduce the STEP principle focusing on space, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...