Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Solving problems by working together to score points

      Lesson details

      Learning outcome

      I can help my team devise a strategy for success.

      Key learning points

      1. Move: moving quickly requires good physical coordination.
      2. Think: a successful team adapts and experiments with new strategies to improve performance.
      3. Feel: trying our best, even when it is challenging, shows resilience.
      4. Connect: kindly motivating team members develops trust and respect.

      Keywords

      • Adapt - to change something in response to new conditions or rules

      • Motivation - the drive to keep trying to do your best, even when things are tough

      • Strategy - a plan for achieving success

      Common misconception

      Pupils shout at teammates when they make a mistake, causing teammates to be unmotivated and upset.

      Remind pupils of the importance of positivity and motivation, using kind and encouraging words.

      Teacher tip

      If your setting only has small hoops, give each team 3 hoops to complete the challenge

      Equipment

      hoops, beanbags, cones

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      Why should we make adaptations to challenges?

      Correct answer: to include everyone
      for fun
      to annoy others

      Q2.
      What are you showing if you take ownership of your actions and do your part in a task or team?

      repetition
      relaxation
      Correct answer: responsibility

      Q3.
      Which of these skills can help you to explain a new idea to your team?

      Correct answer: communication
      coding
      cooking

      Q4.
      What do we score to win a game?

      rules
      Correct answer: points
      teams

      4 Questions

      Q1.
      What do we call a plan for successfully completing a challenge?

      a guess
      a mistake
      Correct answer: a strategy

      Q2.
      What can we do with our strategy if it isn’t working?

      Correct answer: adapt it
      keep it
      try it again

      Q3.
      What are we doing when we use encouraging words when talking with our team?

      ignoring them
      Correct answer: motivating them
      challenging them

      Q4.
      When is it ok to shout angrily at your teammates?

      Correct answer: never
      after a mistake
      any time

      To help you plan your 4 physical education lesson on: Solving problems by working together to score points, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...