Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Solving problems using leadership and motivation

      Lesson details

      Learning outcome

      I can collaborate with others and recognise the importance of motivating teammates.

      Key learning points

      1. Move: moving quickly and accurately allows us to complete challenges faster.
      2. Think: solving problems quickly requires following the instructions correctly.
      3. Think: evaluating how the team is doing helps us to give them the support they need.
      4. Feel: leading a team with positivity and motivation shows resilience and determination.
      5. Connect: trusting teammates and encouraging them can boost team performance.

      Keywords

      • Leadership - to guide and inspire others towards achieving a common goal

      • Motivation - the determination and enthusiasm you have to do something

      • Teammate - the members in your group

      Common misconception

      Pupils forget the importance of clear instructions and get side tracked in just wanting to win or complete the task.

      Remind pupils that using a calm voice and giving clear instructions will develop better trust and confidence in a partner, ultimately leading to success.

      Teacher tip

      Be organised. Ask some pupils to help you arrange the challenge cards around your playing area before the lesson.

      Equipment

      small cones, task cards (see worksheets), challenge cards (see additional materials), 10 pencils, 10 floor markers

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      When should you offer help to your teammates?

      at the start
      at the end
      Correct answer: whenever you can

      Q2.
      What are we doing when we’re working with others, sharing ideas and making decisions?

      Correct answer: collaborating
      copying
      controlling

      Q3.
      Which of these phrases might motivate your team?

      Correct answer: that's brilliant
      that's rubbish
      that's boring

      Q4.
      What do we call someone in the same team or group as us?

      Correct answer: teammate
      teamwork
      teamwise

      4 Questions

      Q1.
      Which of these actions could motivate your team?

      Correct answer: thumbs up
      thumbs down
      shaking your head

      Q2.
      Why is it important to motivate teammates?

      to boost friendships
      Correct answer: to boost performance
      to lower performance

      Q3.
      What does a good leader need to be?

      Correct answer: honest and fair
      tall and strict
      funny and lazy

      Q4.
      Which is most important when leading?

      Correct answer: communicating instructions clearly
      focusing on winning
      shouting instructions loudly

      To help you plan your 4 physical education lesson on: Solving problems using leadership and motivation, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...