Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can work effectively with my team to ensure we collaborate successfully.

      Key learning points

      1. Move: completing obstacle courses requires agility, balance and coordination.
      2. Think: creatively adapting an obstacle course makes it inclusive for everyone.
      3. Think: ongoing evaluation of our teamwork ensures positive progress towards our goal.
      4. Feel: completing obstacle courses in a team is fun and can build self confidence.
      5. Connect: consideration of others demonstrates empathy and responsibility.

      Keywords

      • Adapt - to change or adjust in response to new conditions or requirements

      • Responsibility - taking ownership of your actions and doing your part in a task or team

      • Teamwork - a group effort to complete a task successfully

      Common misconception

      Pupils become too fixated on specific movements in their obstacle courses and become upset when others make adaptations.

      Stress the importance of movement for enjoyment,and that adaptations are sometimes necessary so everyone can succeed.

      Teacher tip

      The equipment list is for illustration purposes only. Use whatever is available in your setting.

      Equipment

      planks, crates, cones, hoops, floor markers, agility ladders, exercise floor spots, beanbags, ropes, benches and gymnastics tables

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      How should we collaborate with others?

      ignore one another
      coordinate our bodies
      Correct answer: make decisions together

      Q2.
      How should we communicate instructions as a leader?

      Correct answer: clearly
      loudly
      quietly

      Q3.
      If we can solve problems and complete tasks quickly, what will this lead to?

      Correct answer: success
      boredom
      frustration

      Q4.
      What does a group need to complete a task?

      problems
      Correct answer: teamwork
      arguments

      4 Questions

      Q1.
      Which skill helps us reflect on our obstacle course design and possible improvements?

      Correct answer: evaluation
      trust
      fairness

      Q2.
      Which of these adaptations can help make a challenge easier for a team?

      Correct answer: moving equipment closer
      moving equipment apart
      stacking equipment high

      Q3.
      Why is it important to let others make adaptations to an obstacle course?

      so everyone fails
      Correct answer: so everyone succeeds
      it's not important

      Q4.
      What can you do to support your teammates?

      ignore them
      Correct answer: help them
      argue with them

      To help you plan your 4 physical education lesson on: Solving problems with a team, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...