Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Solving problems with communication and trust

      Lesson details

      Learning outcome

      I can improve my ability to work with others by communicating and collaborating effectively.

      Key learning points

      1. Move: moving accurately in different ways requires agility, balance, coordination and spatial awareness.
      2. Move: physically coordinating our bodies with others can help us achieve success.
      3. Think: knowing how to collaborate effectively as a team to solve problems leads to success.
      4. Feel: supporting others during challenges shows leadership.
      5. Connect: communicating clearly develops trust and can improve team performance.

      Keywords

      • Communicate - exchanging information, ideas, thoughts or feelings between individuals or groups

      • Collaborate - to work together with one or more people to achieve a common goal

      • Trust - being able to rely on others

      Common misconception

      Pupils shout instructions in an attempt to make themselves understood.

      Remind pupils that using a calm voice will develop better trust and confidence in a partner.

      Teacher tip

      It would be helpful to have completed lesson 1 of this unit before starting this lesson so that pupils are familiar with 'The body alphabet'.

      Equipment

      floor markers, small and/or large cones, bean bags, blindfolds, the body alphabet poster (see additional materials)

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      Where should we look when we’re listening to someone?

      Correct answer: their face
      their feet
      their hands

      Q2.
      How can we make sure our partner or team understands us?

      ignore them
      shout at them
      Correct answer: talk clearly

      Q3.
      How do we land jumps safely?

      Correct answer: bend our knees
      touch our knees
      bend our elbows

      Q4.
      Which body parts can we use to create shapes with our bodies?

      just feet
      Correct answer: all body parts
      just backs

      4 Questions

      Q1.
      How should we communicate instructions to a partner?

      shout loudly
      Correct answer: speak clearly
      speak quietly

      Q2.
      Which of these phrases might encourage a teammate?

      Correct answer: well done
      your fault
      you missed

      Q3.
      When should you offer help to your teammates?

      never
      only once
      Correct answer: whenever you can

      Q4.
      Which of these characteristics can be strengthened in a team when you help each other?

      Correct answer: trust
      disrespect
      unkindness

      To help you plan your 4 physical education lesson on: Solving problems with communication and trust, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...