Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Solving problems with good teamwork in a challenge

      Lesson details

      Learning outcome

      I can collaborate effectively with my team to devise a successful strategy.

      Key learning points

      1. Move: moving quickly and accurately can help us to complete challenges faster.
      2. Think: developing strategies through collaboration can make our team successful.
      3. Feel: following the rules and giving our best shows determination.
      4. Connect: listening to others and including all team members shows respect.

      Keywords

      • Challenge - test of ability or skill

      • Strategy - a plan for achieving success

      • Collaborate - to work together with one or more people to achieve a common goal

      Common misconception

      Teams only take notice the ideas shared by the loudest team member.

      Remind pupils to encourage all teammates to share ideas, so that everyone feels included, especially those who may not contribute often and remain quiet in the backgound of everything.

      Teacher tip

      The equipment list is for illustration purposes only; use whatever is available in your setting.

      Equipment

      a few balls, beanbags, quoits, cones, floor markers, hoops, pom poms, ribbons, exercise cards (see additional materials)

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      What do we call a plan for completing a challenge?

      a guess
      a mistake
      Correct answer: a strategy

      Q2.
      What can we do with our strategy if it isn’t working?

      Correct answer: change it
      keep it
      try it again

      Q3.
      What can we do when we talk to our teammates kindly and use encouraging comments?

      silence them
      Correct answer: motivate them
      challenge them

      Q4.
      What do we call a task that is difficult and helps you to show your skills?

      Correct answer: a challenge
      an exercise
      a story

      4 Questions

      Q1.
      What is it called when a team comes together to create a plan?

      competition
      complaining
      Correct answer: collaboration

      Q2.
      How can we show respect to our teammates?

      Correct answer: listen to them
      ignore their ideas
      talk over them

      Q3.
      How should you try to move when completing a timed physical challenge?

      however you want
      Correct answer: quickly and accurately
      slowly and loudly

      Q4.
      What is the best way to work as a team?

      be the boss
      ignore quiet people
      Correct answer: include everyone

      To help you plan your 4 physical education lesson on: Solving problems with good teamwork in a challenge, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...