Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can solve problems by working and communicating within my team in order to be successful.

      Key learning points

      1. Move: to be successful in the challenges, we have to move as fast as possible and react to make quick decisions.
      2. Think: thinking tactically and collaborating with our team can help us to be more successful in the team challenges.
      3. Feel: demonstrating resilience by always trying our best, even when we are frustrated, helps us to complete a challenge.
      4. Connect: collaborating with teammates using a range of communication styles helps us to be successful.

      Keywords

      • Collaborate - to work together with one or more people to achieve a common goal

      • Success - to achieve a desired outcome or goal

      • Team - a group of people who work together with the objective of achieving the same goal

      Common misconception

      Pupils believe that all effective forms of communication are verbal.

      Ensure pupils understand that there are many different ways they can communicate through both verbal and non-verbal communication.

      Teacher tip

      Encourage pupils to complete the activiites with honesty. Teams can compete agaisnt other teams or teams can compete against themselves, attempting to complete the challenges in a quicker time with each attempt.

      Equipment

      Additional materials: Crack the code code cards, 1 ball / 4, benches, 60+ multi-coloured cones.

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      How can teams complete a challenge in a fast time?

      Correct answer: move quickly
      move slowly
      argue ideas

      Q2.
      What must teammates do when someone is speaking, to ensure the communication is effective?

      speak too
      Correct answer: listen carefully
      look away

      Q3.
      How can you show excellent cooperation?

      always win
      work alone
      Correct answer: communicate respectfully

      Q4.
      Which pupil’s ideas are the most important?

      the oldest
      Correct answer: all equally important
      the smartest

      4 Questions

      Q1.
      Which word means to work together with one or more people to achieve a common goal?

      tactics
      Correct answer: collaborate
      win

      Q2.
      Which is an example of non-verbal communication?

      whispering
      shouting
      Correct answer: making eye contact

      Q3.
      Which is the most effective form of communication?

      verbal
      non-verbal
      Correct answer: both equally important

      Q4.
      What should you do when a challenge is frustrating you?

      Correct answer: show resilience
      give up
      get more frustrated

      To help you plan your 3 physical education lesson on: Communicating as a team, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...