Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Communicating to create tactics as a team

      Lesson details

      Learning outcome

      I can collaborate and communicate effectively in a team to create simple attacking and defending tactics.

      Key learning points

      1. Move: when attacking and defending, we need to be fast and agile to be more successful as a team.
      2. Think: collaborating in between games to develop attacking and defensive tactics improves our team's performance.
      3. Think: being able to explain tactical ideas to our team shows we understand the game and can improve our performance.
      4. Feel: striving to play by the rules and encouraging others to do the same shows self-discipline.
      5. Connect: striving to lead and support everyone in the team, particularly those who are struggling, shows empathy.

      Keywords

      • Tactics - a carefully planned set of actions that are used by a team or an individual to achieve a certain goal

      • Defending - preventing the opposition (attackers) from scoring

      • Attacking - trying to score points or goals

      Common misconception

      Pupils disregard their tactics once they start playing the game, getting distracted by everything else that is going on in the game.

      Ensure pupils understand their tactics and make an effort to use them during the game. Highlight and praise pupils that manage this.

      Teacher tip

      Using smaller team sizes should ensure that pupils are not standing around for long periods of time, waiting for their turn.

      Equipment

      beanbags, 10x hoops, 30+ cones, tags and tag belts/ bibs.

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      Which word describes responsibilities that you carry out as part of a team?

      communicate
      Correct answer: roles
      attacking

      Q2.
      Which of these behaviours help teammates to collaborate?

      Correct answer: making decisions together
      blaming each other
      ignoring others

      Q3.
      What can help to improve your team performance?

      playing individually
      shouting loudly
      Correct answer: good team tactics

      Q4.
      What do you increase the chances of, by having an understanding of your role?

      Correct answer: success
      running fast
      losing

      4 Questions

      Q1.
      When attacking and defending against an opponent, what do you need to be?

      slow and stiff
      Correct answer: fast and agile
      lazy and scared

      Q2.
      What do you need to remember during a game?

      Correct answer: use your tactics
      who's the best
      your favourite friend

      Q3.
      How can you compete with self-discipline?

      always win
      run fast
      Correct answer: follow the rules

      Q4.
      How can you show empathy and help everyone to feel included?

      by winning
      Correct answer: by supporting teammates
      shouting at teammates

      To help you plan your 3 physical education lesson on: Communicating to create tactics as a team, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...