Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can communicate effectively with my teammates and develop different ways of communicating.

      Key learning points

      1. Move: reacting quickly and moving fast helps us to successfully complete the challenges.
      2. Think: a successful team communicates, listens, shares ideas and supports each other when we make mistakes.
      3. Feel: communicating and cooperating with our teammates, even when we lose a challenge, shows resilience and integrity.
      4. Connect: listening to each other's ideas and communicating with one another respectfully shows excellent cooperation.

      Keywords

      • Communication - exchanging information, ideas, thoughts or feelings

      • Listening - paying attention to information received from our teammates

      • Cooperation - working together towards a common goal or purpose

      Common misconception

      Pupils believe that effective communication only involves speaking clearly to someone.

      Ensure pupils understand that communication works two ways. Speaking clearly is important, however listening attentively is equally important to ensure the information is received.

      Teacher tip

      Observe the groups to ensure all pupils have the chance to speak and listen. If some pupils are dominating, assign specific roles to others to give them a voice and encourage everyone to listen as well as contribute.

      Equipment

      Blindfolds, 30+ cones.

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      What are you doing when you share ideas and thoughts within your team?

      winning
      Correct answer: communicating
      playing

      Q2.
      What are you showing when you guide and inspire others?

      Correct answer: strong leadership
      self-discipline
      resilience

      Q3.
      What can help your team to compete with confidence?

      being the oldest
      working individually
      Correct answer: trusting each other

      Q4.
      What can help to increase the success of your team?

      Correct answer: understanding your role
      working alone
      shouting at teammates

      4 Questions

      Q1.
      What are you doing when you are paying attention to information received from your teammates?

      speaking
      running
      Correct answer: listening

      Q2.
      What are you doing when your team is working together towards the same goal?

      winning
      Correct answer: cooperating
      losing

      Q3.
      What are you showing when you continue to communicate and cooperate effectively after losing a challenge?

      Correct answer: resilience and integrity
      empathy and skill
      speed and strength

      Q4.
      What is most important for effective communication?

      speaking loudly
      Correct answer: speaking and listening
      speaking quietly

      To help you plan your 3 physical education lesson on: Communication, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...