Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Create and use simple tactics through team challenges

      Lesson details

      Learning outcome

      I can create simple tactics and work well as part of an effective team to complete challenges.

      Key learning points

      1. Move: working as a team to move quickly will help us to complete challenges.
      2. Think: it is important to understand that a successful team has to cooperate and trust one another to be successful.
      3. Feel: trying our hardest, even when we are not always successful as a team, demonstrates excellent resilience.
      4. Connect: working together as a team by communicating, to apply simple tactics, helps us win the challenge.

      Keywords

      • Team - a group of people who work together with the objective of achieving the same a goal

      • Challenges - tests of ability or skill

      • Tactics - carefully planned sets of actions that are used by a team or an individual to achieve a certain goal

      Common misconception

      Pupils believe that all implemented tactics will always be successful.

      Ensure pupils understand that tactics don't always work and they may need to react quickly to adapt them.

      Teacher tip

      Keep the groups small in cycle 2 to avoid pupils having to wait in line. Groups of 3 are suggested to ensure there is collaboration and reduce inactive time.

      Equipment

      30+ beanbags, 40+ floor markers, 50+ cones

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      Which members of your team need to work together to increase the chances of success?

      none of them
      the best players
      Correct answer: everyone

      Q2.
      What might you call others who are working together with you?

      opponents
      referee
      Correct answer: teammates

      Q3.
      Which of these things should be the same for everyone on a team?

      Correct answer: goals
      personality
      skill

      Q4.
      Which word describes a planned set of actions used by a team?

      plans
      Correct answer: tactics
      teamwork

      4 Questions

      Q1.
      Which word describes activities that are a test of ability and skill?

      Correct Answer: challenges, challenge

      Q2.
      Which is an example of non-verbal communication?

      whispering
      shouting
      Correct answer: making eye contact

      Q3.
      What will help your team to apply the team tactics successfully?

      Correct answer: good communication
      shouting
      working independently

      Q4.
      What can help you to be successful in a team challenge?

      distrust and disagreement
      Correct answer: cooperation and trust
      lack of communication

      To help you plan your 3 physical education lesson on: Create and use simple tactics through team challenges, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...