New
New
Lesson 1 of 6
  • Year 3

Striking and fielding games

I can understand and explain the concept of batting and fielding in games.

Lesson 1 of 6
New
New
  • Year 3

Striking and fielding games

I can understand and explain the concept of batting and fielding in games.

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. Move: when we are batting, we must throw or hit the ball into space away from fielders to help our team score points.
  2. Move: when we are fielding, we should run as fast as possible to retrieve the ball and throw accurately to the marker.
  3. Think: knowing why the batters are trying to score points and the fielders are trying to stop them, helps our tactics.
  4. Feel: always trying our hardest when batting and fielding, even when we make mistakes, shows we have integrity.
  5. Connect: congratulating our team members and opponents shows respect.

Keywords

  • Batting - when a player uses a bat to hit a thrown or bowled ball, aiming to score points by hitting it far

  • Fielding - when players on the non-batting team try to catch or stop the ball and get the batters out

  • Score - winning points in a game situation

Common misconception

Pupils may find when they move to throw/strike the ball, it goes somewhere different to where they had intended.

Encourage the striker/thrower to turn their body, as well as their head and shoulders towards the space they would like the ball to go.


To help you plan your year 3 physical education lesson on: Striking and fielding games, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...

Use cones/markers as visual targets so pupils can see the spaces they can aim for. Ensure there is enough space for the activites so fielders are safe to run quickly to retrieve the ball and batters can run between cones without any interference.
Teacher tip

Equipment

30+ cones; 6 hoops; a range of items to throw/hit; balls, beanbags.

Content guidance

  • Risk assessment required - physical activity

Supervision

Adult supervision required

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
What throwing action is best to use when throwing over a longer distance?

underarm
bounce
Correct answer: overarm

Q2.
What type of running action means to run fast?

Correct answer: sprint
jog
hurdle

Q3.
What do defenders aim to do?

Correct answer: stop attackers scoring
score points
move into space

Q4.
What is required to throw accurately at a target?

speeed
Correct answer: control
force

Assessment exit quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
What is the role of a batter?

to bowl
Correct answer: to score points
field the ball

Q2.
Who is responsible for retrieving the ball after it has been hit?

Correct answer: fielders
batters
the teacher

Q3.
What do we show by congratulating our teammate when they succeed?

frustration
Correct answer: respect
enjoyment

Q4.
What can a batter do to ensure they send the ball into the intended space?

turn away
turn around
Correct answer: turn towards