New
New
Lesson 5 of 6
  • Year 3

Striking: focus on the batter

I can strike the ball with intent away from the fielders to score runs (points).

Lesson 5 of 6
New
New
  • Year 3

Striking: focus on the batter

I can strike the ball with intent away from the fielders to score runs (points).

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. Move: to strike the ball, watch the ball and follow through with our strike to get power behind our shot.
  2. Move: to strike the ball with power, our body must be behind the ball, with eyes on the target following through.
  3. Think: striking the ball with intent into space away from the fielders increases our chances of scoring runs (points).
  4. Feel: striving to try our best to hit the ball further and more accurately shows great integrity.
  5. Connect: helping our teammates to make decisions about where to hit the ball develops trust and responsibility.

Keywords

  • Strike - the act of hitting/making contact with the ball

  • Intent - striking a ball with a specific objective or strategy in mind

  • Power - the ability to use force when striking the ball

Common misconception

Pupils aim to strike the ball with a lot of power which can lead to missed timed strikes and no contact being made.

Power can range from the small amount of power needed to make contact, to a lot of power to make the ball travel further.


To help you plan your year 3 physical education lesson on: Striking: focus on the batter, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...

Place an emphasis with pupils on technique and making contact with the ball first before increasing the power and distance.
Teacher tip

Equipment

Batting-Tee; 30+ balls; striking implements; 30+ cones

Content guidance

  • Risk assessment required - physical activity

Supervision

Adult supervision required

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
What word best describes how we move to retrieve a ball?

slow
pace
Correct answer: fast

Q2.
What do we need to consider when playing against another team?

Correct answer: respect
winning
rules

Q3.
When could you encourage a teammate to show your support?

never
Correct answer: after a mistake
when they score

Q4.
What is the name of a throw that is used over short distances for accuracy?

side throw
overarm throw
Correct answer: underarm throw

Assessment exit quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
What is the role of the batter?

Correct Answer: to score points

Q2.
How can a batter strike the ball further?

Correct Answer: Use more power, Improved technique

Q3.
What can a batter do if they keep missing the ball?

give up
Correct answer: reduce power
stand forwards

Q4.
Where is it called when the batter wants to strike the ball towards specified space?

inspiration
isolation
Correct answer: intention