New
New
Lesson 2 of 6
  • Year 3

Throwing underarm with accuracy

I can throw the ball accurately using the correct underarm throwing technique.

Lesson 2 of 6
New
New
  • Year 3

Throwing underarm with accuracy

I can throw the ball accurately using the correct underarm throwing technique.

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. Move: when throwing, step forward with the opposite foot to the throwing hand, following through pointing at the target.
  2. Move: throwing the ball quickly and accurately to our teammates is important when fielding in a game.
  3. Think: knowing why we throw quickly and accurately helps us to stop the batting team from scoring points.
  4. Feel: continuing to try improve our underarm throwing technique and helping others to improve demonstrates integrity.
  5. Connect: it is important to respect our partners and work together to improve our throwing accuracy.

Keywords

  • Accuracy - the ability to control where we throw an object

  • Teammates - a person who is on the same team as you in a sport, game or any group activity

  • Throw - using your hand to send a ball through the air to a specific target or area

Common misconception

Pupils throw with too much force when aiming for a target.

Managing the right amount force of a throw requires practise and trial and error to judge how much force is needed.


To help you plan your year 3 physical education lesson on: Throwing underarm with accuracy, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...

Allow for lots of practise time with different throwing objects, over different distances and with a variety of sized targets. This will help pupils judge the 'feel' of the force required in the execution of the throw.
Teacher tip

Equipment

30+ cones; balls and a variety of throwing objects

Content guidance

  • Risk assessment required - physical activity

Supervision

Adult supervision required

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
What is the role of a fielder?

strike the ball
Correct answer: retrieve the ball
score points

Q2.
What strategy can a batter use to score points?

Correct answer: hit into space
run slowly
miss the ball

Q3.
What is the best body position to strike a ball?

forwards
low
Correct answer: sideways

Q4.
What should we do when we miss a target?

Correct answer: keep trying
give up
complain

Assessment exit quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
When a teammate drops the ball, how can we respond?

Correct answer: help them
get annoyed
shout their name

Q2.
What makes an effective fielder?

gets distracted
runs slowly
Correct answer: reacts quickly

Q3.
How can we show the thrower we are ready to receive their pass?

stand sideways
Correct answer: stand facing them
stand behind them

Q4.
What can impact upon the accuracy of a throw?

Correct Answer: speed, technique, body position