Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can bowl overarm accurately and with control from a standing position.

      Key learning points

      1. Move: bowling from above our head requires a side-on stance with a straight arm.
      2. Move: after releasing the ball, we follow through towards the target with our bowling arm.
      3. Think: identifying strengths and weaknesses in our bowling technique can help improve the accuracy of our bowls.
      4. Feel: continuing to work hard to improve our bowling technique shows great self-motivation.
      5. Connect: asking team members for help if we are struggling with our overarm bowling shows that we have trust.

      Keywords

      • Accuracy - the ability to control where we send an object

      • Overarm bowl - the action of bowling with the arm swinging from behind the body, over the head, releasing the ball on the down swing without bending the elbow

      • Follow through - a bowler's body actions after the release of the ball to stabilise their body

      Common misconception

      Pupils bend their bowling arm and use an overarm throwing motion when releasing the ball, rather than using the correct cricket bowling action.

      Ensure pupils are using a straight arm and proper follow through when bowling. Pupils should focus on becoming confident with this technique before attempting to apply more speed and power.

      Teacher tip

      Show pupils to hold the ball with 2 fingers apart on top of the ball and their thumb underneath it. This will help with their release and allow pupils to vary their bowling type as they become more confident.

      Equipment

      1 tennis ball between 2, 16x cricket stumps/ targets, 1 cricket bat between 4 pupils.

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      What type of game is cricket?

      invasion game
      net game
      Correct answer: striking and fielding

      Q2.
      Where should you aim when batting?

      at the fielders
      Correct answer: into open space
      towards the sky

      Q3.
      How can you cooperate with your team?

      Correct answer: encourage them
      ignore them
      by winning

      Q4.
      What is not a benefit of using tactics?

      Correct answer: missing the ball
      increased teamwork
      outwit opponents

      4 Questions

      Q1.
      How should you stand to the target when overarm bowling in cricket?

      face on
      facing away
      Correct answer: sideways on

      Q2.
      When bowling in cricket, how should your bowling arm be when you release the ball and follow through?

      bent
      Correct answer: straight
      to the side

      Q3.
      If you are bowling with your right arm, which foot should you step forwards with as you release the ball and follow through?

      Correct answer: your right foot
      your left foot
      both feet

      Q4.
      What are you demonstrating when you continue to try hard to improve your bowling technique?

      Correct answer: self-motivation
      communication
      honesty

      To help you plan your 5 physical education lesson on: Bowling, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...