Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can demonstrate a good understanding of batting and fielding in a game of cricket.

      Key learning points

      1. Move: striking the ball with intent towards spaces, helps us to score more runs when batting.
      2. Move: accurate throwing, catching and retrieving skills are important when fielding to keep the batters score low.
      3. Think: reflecting on our performance and adapting tactics is important when batting and fielding to win the game.
      4. Feel: helping our teammates make decisions within the game shows we understand the importance of responsibility.
      5. Connect: encouraging our team mates when they make mistakes shows excellent teamwork.

      Keywords

      • Batting - when a player uses a bat to try to hit a ball that is thrown or bowled to them.

      • Fielding - when players on the team that is not batting try to catch or stop the ball and get the batters out.

      • Game - an activity or sport in which people compete with each other according to agreed rules.

      Common misconception

      Pupils hold the bat and attempt to strike the ball using just 1 hand, like they would in similar sports, such as rounders.

      Ensure pupils understand that this approach can lead to a lack of control, making it difficult to play different shots. A correct 2 handed grip is essential for balance, precision and better shot execution.

      Teacher tip

      Paper cups work well as batting tees if you do not have this piece of equipment available.

      Equipment

      10x crickets bats, 10x cricket stumps, 1 tennis ball between 2, batting tees.

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      Which throwing action is best to use when throwing over a longer distance?

      underarm
      bounce
      Correct answer: overarm

      Q2.
      What should the fielding team aim to stop the batting team from doing?

      having fun
      Correct answer: scoring points
      playing

      Q3.
      In which game striking and fielding game do fielders have to limit a batters score?

      basketball
      Correct answer: rounders
      hockey

      Q4.
      What does continuing to try hard after making a mistake show?

      Correct answer: resilience
      power
      technique

      4 Questions

      Q1.
      When fielding, what is important to ensure you keep the batter’s score low?

      batting hard
      Correct answer: accurate throwing
      standing close together

      Q2.
      What can striking the ball with intent, into space, help you to do?

      Correct answer: score more runs
      find the fielders
      take more wickets

      Q3.
      Which hand should you hold the bat with when striking the ball in cricket?

      right hand
      left hand
      Correct answer: both hands

      Q4.
      What is important for helping you to improve and win the game?

      Correct answer: reflecting on performance
      playing with friends
      bowling fast

      To help you plan your 5 physical education lesson on: The concept of cricket, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...