Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      25m competently, confidently and proficiently, rotations, fall in entry

      Lesson details

      Learning outcome

      I can perform a fall in entry, resurface and rotate onto the back and can swim 25m.

      Key learning points

      1. Move: swimming increasingly longer distances requires an effective swimming technique.
      2. Move: after a fall in entry the head should be protected and the body rotated to a safe position.
      3. Think: knowing what action is required if you are to fall into water requires reflection.
      4. Feel: striving to want to succeed and produce the best distance we are capable of demonstrates self-motivation.
      5. Connect: giving accurate feedback to another pupil requires trust that the feedback is received in good faith.

      Keywords

      • Fall in - to safety enter the water simulating an unintended entry

      • Feedback - helpful comments including how you're doing or how you can improve

      • Rotation - to turn to change direction

      Common misconception

      Pupils think that swimming fast is most important.

      Slow, steady and energy efficient swimming is best for longer distance swimming.

      Teacher tip

      Regular breathing will support with swimming longer distances.

      Equipment

      1 x water polo ball per pupil, large floating raft, 1 x float per pupil, 1 x large bottle per pupil

      Content guidance

      Additional qualification required

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      Where should the palms of your hands be facing when treading water?

      up
      Correct answer: down
      sideways

      Q2.
      In a survival situation where should you look?

      in the water
      Correct answer: upwards and ahead
      at the bottom

      Q3.
      What stroke should you use to swim quickly?

      front paddle
      breaststroke
      Correct answer: front crawl

      Q4.
      Where should your face be when swimming front crawl?

      Correct answer: in the water
      above the water
      on the bottom

      4 Questions

      Q1.
      What pace should you use when swimming longer distances?

      Correct Answer: steady, slow, consistent

      Q2.
      What is it called when you provide helpful comments about how you are doing or how to improve?

      review
      Correct answer: feedback
      feed forward

      Q3.
      What should your hands be on when performing a safe fall in entry?

      hips
      toes
      Correct answer: head

      Q4.
      What body part do you position towards the waves in the heat escape lessening position?

      Correct answer: back
      front
      side

      To help you plan your all physical education lesson on: 25m competently, confidently and proficiently, rotations, fall in entry, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...