Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Safe self-rescue circuit, swimming using different survival strokes

      Lesson details

      Learning outcome

      I can perform a survival circuit selecting the most appropriate action for each emergency situation.

      Key learning points

      1. Move: different body positions can be used to protect the head, maintain heat and keep the airways clear for survival.
      2. Move: all actions when responding to an emergency should be in a relaxed manner.
      3. Think: different emergency actions are required in order to be safe in different situations.
      4. Feel: self-motivation helps us to perform to our individual best in an emergency.
      5. Connect: moral support is helpful when in a group emergency in the water.

      Keywords

      • H.E.L.P - a position to wait in for rescue to maintain body heat with the arms crossed and legs bent and squeezed together

      • Treading water - a skill that allows a person to maintain their head above the water in a vertical position whilst staying in one place

      • Huddle - a position for a group of casualties to wait in to maintain body heat, keep up moral and be more visible

      Common misconception

      When swimming sidestroke the legs perform a breaststroke action.

      From the starting position of one leg stacked on top of the other, the top leg moves forward and the bottom leg moves backwards, the legs then snap back together in the starting position.

      Teacher tip

      Get pupils to imagine a pair of scissors when doing the sidestroke leg action.

      Equipment

      1 x large bottle per pupil, 2 pieces of floating equipment per pupil, 4 x “treasure chests” for example a box or hoop

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      When swimming front paddle in a survival situation, what should your arms be like?

      Correct answer: long
      short
      fast

      Q2.
      How long should you do a star float in an emergency situation before swimming?

      Correct answer: 60 seconds
      20 seconds
      100 seconds

      Q3.
      What do you call choreographed movements performed in water?

      dance
      Correct answer: artistic swimming
      performance

      Q4.
      How can you increase the distance you are able to swim?

      Correct answer: swim steady
      swim faster
      splash more

      4 Questions

      Q1.
      What is the main purpose of the huddle position in water?

      Correct answer: to share body heat
      to swim faster
      to float

      Q2.
      What type of leg action is performed in the sidestroke?

      Correct answer: 1 forward, 1 backwards
      both forwards
      both backwards

      Q3.
      What is required when working alone in an emergency situation?

      self-respect
      self-rescue
      Correct answer: self-motivation

      Q4.
      What happens to your breathing rate in cold water?

      reduces
      stays the same
      Correct answer: increases

      To help you plan your all physical education lesson on: Safe self-rescue circuit, swimming using different survival strokes, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...