Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      The appropriate stroke for the intended purpose, including survival strokes

      Lesson details

      Learning outcome

      I can select the most appropriate swimming stroke for a given situation.

      Key learning points

      1. Move: a head up swimming stroke is used for water polo and in survival situations.
      2. Move: artistic swimming strokes require good form and precision of movements.
      3. Think: different strokes are more suitable in different situations.
      4. Feel: trying different swimming strokes allows you to identify your strongest stroke, showing self-discipline.
      5. Connect: effective communication increases the team's chances of success.

      Keywords

      • Survival stroke - designed to conserve energy and get to a point of safety in an emergency situation

      • Artistic swimming routine - choreographed movements performed in water

      • Egg beater - is an alternating leg action where the legs move in an inward circular motion

      Common misconception

      In emergency situations people often swim without assessing the situation first.

      Floating for 60 seconds in a star float and then treading water to identify the most appropriate action is best for assessing a survival situation.

      Teacher tip

      Encourage pupils to turn to look if there is a point of safety visable in survial situations.

      Equipment

      1 x ball per 6 pupils

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      Where should your arms be when performing the heat escape lessening position?

      by your side
      Correct answer: across the chest
      in the air

      Q2.
      What should you be when providing feedback to your partner?

      Correct answer: positive
      negative
      quiet

      Q3.
      What is the correct name for a turn in the water to change direction?

      Correct answer: rotation
      swivel
      flip

      Q4.
      What does striving to succeed and do your best demonstrate?

      trust
      Correct answer: self-motivation
      integrity

      4 Questions

      Q1.
      Which leg action is used in both water polo and artistic swimming?

      Correct Answer: egg beater

      Q2.
      In an emergency situation, what should you do for 60 seconds before swimming?

      tuck float
      Correct answer: star float
      pencil jump

      Q3.
      Which head up stroke is good for attacking in water polo?

      Correct answer: front crawl
      breaststroke
      backstroke

      Q4.
      What skill is important when playing together and making decisions as a team?

      self-motivation
      recreation
      Correct answer: communication

      To help you plan your all physical education lesson on: The appropriate stroke for the intended purpose, including survival strokes, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...