New
New
Lesson 1 of 6
  • Year 9

Gaining confidence in contact

I can make contact safely with someone else to prevent them advancing with the ball.

Lesson 1 of 6
New
New
  • Year 9

Gaining confidence in contact

I can make contact safely with someone else to prevent them advancing with the ball.

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. Move: keeping your head to the side and leading with your shoulder makes tackling safer and reduces risk of injury.
  2. Move: wrapping your arms fully around an opponent will help control the tackle and bring them down effectively.
  3. Think: making contact above the shoulders is illegal and puts players at serious risk of injury.
  4. Feel: confidence comes from practising correct technique and trusting your body in each tackle.
  5. Connect: adjusting the intensity applied to a tackle helps build confidence in less experienced/smaller players.

Keywords

  • Tackle - a defender brings the ball carrier down to the ground

  • Confidence - the degree to which a performer believes they have the ability to perform and complete tasks with success

  • Contact - physical interaction between players where touching, holding or tackling is allowed as part of the game

Common misconception

Tackling harder always makes it more effective.

Controlled technique, not force, makes a tackle successful and reduces the chance of injury or penalties.


To help you plan your year 9 physical education lesson on: Gaining confidence in contact, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...

Contact versions of the game should only be managed by suitably experienced and qualified staff (inc. concussion training). It is the school's decision whether gumshields are complusory for pupils. Option to spend more time on any of these topics as appropriate in the context of your learners.
Teacher tip

Equipment

20 + balls (optional type), 30+ cones, 14 rounders posts, 4 sets of 8 bibs and 2 x Tupi/bins/boxes.

Content guidance

  • Additional qualification required
  • Risk assessment required - physical activity

Supervision

Adult supervision required

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
Which one is a contact sport?

netball
cricket
Correct answer: judo

Q2.
Which one is not a contact sport?

American football
Correct answer: athletics
rugby

Q3.
As an attacker, where is it useful to run towards?

Correct answer: into space
at a defender
to the sideline

Q4.
What is an example of protective equipment worn in contact sports?

resistance bands
Correct answer: gumshield
bat

Assessment exit quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
How can you ensure a successful tackle?

using more force
Correct answer: wrapping your arms
pulling their tshirt

Q2.
Where should you place your head when making contact?

Correct answer: to the side
to the front
behind the attacker

Q3.
Where is it illegal to make contact with another player?

below the knee
above the waist
Correct answer: above the shoulder

Q4.
How can you increase your confidence in contact?

avoid doing it
play tag instead
Correct answer: practice more

Additional material

Download additional material