New
New
Lesson 3 of 6
  • Year 10

Front landing development

I can perform forward progressions culminating in a safe front landing.

Lesson 3 of 6
New
New
  • Year 10

Front landing development

I can perform forward progressions culminating in a safe front landing.

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. Move: pushing a safety mat requires strength and good body control.
  2. Move: positioning the arms and hands in a diamond shape and landing flat on your front will help to absorb the impact.
  3. Think: visualising the hips landing on the cross in the drop position will support achieving the correct body shape.
  4. Feel: being calm will support a relaxed and controlled jump with fluid movements reducing the risk of injury.
  5. Connect: using sensitivity when recognising and articulating flaws in the technique of others.

Keywords

  • Front landing - when you jump and land on your stomach, with legs extended and arms in a triangle shape, then bounce back up

  • Relaxed - feeling calm and free from tension

  • Fluency - the ability to perform a task smoothly and effortlessly, with ease and accuracy, often referring to movement or skill proficiency

  • Push on mat - also referred to as spotting mats which support confidence to learn new moves with a softer landing

Common misconception

Pupils think you need to dive from a straight forward position to land in a front landing position.

The hips should land in the same position as the take off for the front landing. This means the hips need to lift and move backwards slightly to initiate the forward movement.


To help you plan your year 10 physical education lesson on: Front landing development, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...

Pupils working within their capabilities is vital for engagement and being safe. Although this is a front landing lesson, it can be branded as a 'landing' lesson and pupils can continue to develop the seat landing. Remain aware of possible issues when wearing socks on some surfaces.
Teacher tip

Equipment

trampolines, push on safety mats. floor mats

Content guidance

  • Additional qualification required
  • Risk assessment required - equipment

Supervision

Adult supervision required

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
What skill combines two seat landings?

Correct answer: swivel hips
swirling hips
somersault

Q2.
Which body part do the fingers point towards in the seat landing?

shoulders
heads
Correct answer: toes

Q3.
What is an imaginary line for rotation?

Correct answer: axis
plane
axial

Q4.
Which skill is required for repeated practice?

creativity
Correct answer: determination
courage

Assessment exit quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
Which body part initiates movement of the front landing?

arm
head
Correct answer: hips

Q2.
What is the purpose of a push on mat?

Correct answer: softer landing
prevent injury
develop vision

Q3.
Which is correct for the leg position of a front landing?

Correct Answer: slight knee bend, bent knees, knee flexion

Q4.
Which word describes the ability to perform a task effortlessly?

Correct Answer: fluency