New
New
Lesson 2 of 6
  • Year 10

Seat landing and swivel hip developments

I can perform a seat landing and explore ways to develop complexity.

Lesson 2 of 6
New
New
  • Year 10

Seat landing and swivel hip developments

I can perform a seat landing and explore ways to develop complexity.

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. Move: hinging at the hips when hitting the peak of the jump allows time to prepare for the seated position.
  2. Move: bringing your arms up and over in swivel hips helps create momentum to guide the rotation and stabilise the move.
  3. Think: awareness to keep the legs straight and forward for an efficient rotation.
  4. Feel: being in control with good spatial awareness and timing comes from repeated practice and determination.
  5. Connect: listening carefully to the feedback from others helps nurture friendships.

Keywords

  • Seat landing - landing on the trampoline in a seated position with your legs extended and hands placed either side

  • Swivel hips - is a skill where the athlete performs a seat landing, then twists 180 degrees to land back in a seat landing, facing the opposite direction

  • Axis of rotation - refers to the imaginary line around which a gymnast's body rotates.

Common misconception

Pupils think you need to drop backwards and/or lift the legs upwards to achieve a seated position.

This will lead to being off balance and not allow any progressions from the seat landing. The key to the correct technique is to avoid lifting the legs and jump upwards with a hinge at the hip to then land downwards.


To help you plan your year 10 physical education lesson on: Seat landing and swivel hip developments, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...

Using video clips of the seat landing and progressions works really well to develop imagery, as does encouraging the pupils to take some recordings which they can slow down to unpick their strengths and areas of improvement with the technique. Be aware of issues when wearing socks on some surfaces.
Teacher tip

Equipment

trampolines, floor mats

Content guidance

  • Additional qualification required
  • Risk assessment required - equipment

Supervision

Adult supervision required

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
Which basic shape involves bringing the knees to the chest?

straddle
pike
Correct answer: tuck

Q2.
Which skill rotates around the vertical axis?

straddle
Correct answer: half twist
out bounce

Q3.
What skill involves using the hands to push a jumper back onto the bed?

Correct answer: spotting
sliding
sticking

Q4.
How many bounces are observed in a trampoline routine?

5
Correct answer: 10
15

Assessment exit quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
What angle is used to describe the landing section of a seat landing?

45 degrees
Correct answer: 90 degrees
180 degrees

Q2.
Which body part initiates the push upwards from a seat landing?

Correct answer: arms
legs
torso

Q3.
How should the torso appear on a seat landing or swivel hips?

Correct Answer: vertical, straight

Q4.
Which body part should not be lifted at the start of a seat landing?

Correct Answer: legs