New
New
Lesson 2 of 6
  • Year 11

Ripping the ball and passing backwards

I can pass backwards accurately and also rip the ball from a teammate when they are tackled.

Lesson 2 of 6
New
New
  • Year 11

Ripping the ball and passing backwards

I can pass backwards accurately and also rip the ball from a teammate when they are tackled.

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. Move: passing the ball backwards, but in front of the support player, allows them to run onto the ball at speed.
  2. Move: grip the ball with both hands and twist your body to rip it from your teammate after a tag to keep possession.
  3. Think: timing your rip quickly after the tag/touch keeps the game flowing and can catch the defence unorganised.
  4. Feel: taking control of the ball from a rip develops strong confidence to lead over the next play.
  5. Connect: clear communication helps prevent handling errors by increasing awareness of the location of other players.

Keywords

  • Rip - taking the ball from a tagged teammate by gripping it with both hands and twisting it away quickly to keep play moving

  • Breakdown - after a ball carrier is tagged, a rip occurs and defenders form around the tag

  • Knock-on - when a player drops and fumbles a ball forwards when trying to catch a pass

Common misconception

Pupils think that when they are tagged/touched, the attacker can just give the ball (1 handed) to their teammate.

When tagged/touched, the attacker should present the ball with 2 hands and their teammate should rip the ball with 2 hands to keep it safe and avoid fumbles and knock ons.


To help you plan your year 11 physical education lesson on: Ripping the ball and passing backwards, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...

As this is a non-contact version of rugby, it can be played with mixed gender groups.
Teacher tip

Equipment

1 rugby ball between 4, 5 sets of bibs, 30+ cones and tag belts (optional)

Content guidance

  • Risk assessment required - physical activity

Supervision

Adult supervision required

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
Which direction is a rugby ball passed in T1 games?

forwards
Correct answer: backwards
either

Q2.
Which is not a type of rugby?

T1 Rugby
Correct answer: conversion
league

Q3.
How do you score in T1 Rugby?

a goal
Correct answer: a try
a run

Q4.
What type of sport is T1 Rugby?

individual
contact
Correct answer: non-contact

Assessment exit quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
What happens at a breakdown?

tagged player passes
a turnover
Correct answer: ball is ripped

Q2.
What is the maximum number of steps you can take with the ball after a rip?

1
2
Correct answer: 3

Q3.
Which sport is T1 Rugby is a non-contact version?

Kabaddi
Correct answer: rugby union
rugby league

Q4.
What might happen if the defence is unorganised?

Correct answer: leave gaps
no gaps
form a triangle