New
New
Lesson 4 of 6
  • Year 11

T1 rugby restarts with lineouts and scrums

I can restart play with a lineout and a scrum.

Lesson 4 of 6
New
New
  • Year 11

T1 rugby restarts with lineouts and scrums

I can restart play with a lineout and a scrum.

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. Move: standing in a straight line and timing your jump helps to catch the ball cleanly during a line-out.
  2. Move: binding onto the outside shoulder without interlocking heads maintains the legal scrum positioning.
  3. Think: scrums and lineouts are uncontested therefore the team throwing the ball in should maintain possession.
  4. Feel: working closely in structured restarts builds a sense of trust and teamwork within your group.
  5. Connect: clear, confident communication helps coordinate movement in the lineout and timing in the scrum.

Keywords

  • Line out - how play is restarted when the ball goes into touch

  • Scrum - how play is restarted after a stoppage caused by a minor infringement (forward pass or knock-on)

  • Uncontested - both teams take part in the restart but they do not compete for the ball through physical contact

Common misconception

Pupils think a scrum and line out in T1 rugby are contested and they push to get the ball.

T1 rugby is a non contact game therefore the scrum and lineouts are both uncontested. They are used to draw players into an area to create space on the pitch following a restart.


To help you plan your year 11 physical education lesson on: T1 rugby restarts with lineouts and scrums, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...

Even though scrums and lineouts are uncontested as a rule in T1 rugby, there is local flexibility within the rules. For example, if both teams agree then lineouts can include a 1v1 contest, as long as there is no lifting and jumps land where they take off.
Teacher tip

Equipment

20+ rugby balls,4 sets of 7 bibs and 30+ cones

Content guidance

  • Risk assessment required - physical activity

Supervision

Adult supervision required

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
How many tags are allowed before the attacking team must score a try in T1 Rugby?

5
6
Correct answer: 7

Q2.
At a breakdown, what shape should the 3 defenders make?

a 'V'
a 'Y'
Correct answer: a triangle

Q3.
Where is a player if they are in front of the back foot of the defender at a breakdown?

onside
Correct answer: offside
by-side

Q4.
How should defenders move back into the line after a tag?

slowly
Correct answer: quickly
don't move

Assessment exit quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
How many people from 1 team are involved in the scrum?

Correct answer: 3
6
8

Q2.
What is the name of the position that rolls the ball into the scrum?

scrum wing
Correct answer: scrum-half
hooker

Q3.
When is a lineout used to restart play?

forward pass
Correct answer: ball in touch
knock-on

Q4.
What type of restart is used in T1 rugby for scrums and lineouts?

contested
uncontactable
Correct answer: uncontested