New
New
Lesson 6 of 6
  • Year 11

T1 rugby tournament

I can analyse a rugby game to identify strengths in performance.

Lesson 6 of 6
New
New
  • Year 11

T1 rugby tournament

I can analyse a rugby game to identify strengths in performance.

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. Move: moving quickly behind the foot of the tackle triangle will make sure you are onside before the next phase of play.
  2. Move: running into gaps with speed will support more try scoring opportunities.
  3. Think: monitoring the application of rules and skills in a game is an effective analysis technique.
  4. Feel: reflecting on a performance requires a balanced view of positives and negatives.
  5. Connect: providing a teammate with verbal strengths and areas for development is a form of extrinsic feedback.

Keywords

  • Onside - after a breakdown, the defending team must get back behind the back foot of the tackle triangle

  • Analyse - to examine something in detail in order to understand it better or find ways to improve it

  • Feedback - information a performer receives about their performance

Common misconception

Pupils think that performance is only determined by how many tries you scored.

A player can have a strong impact without getting a try by helping their team keep possession, organise defence or create space for others.


To help you plan your year 11 physical education lesson on: T1 rugby tournament, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...

Think about organising teams fairly and including a high ability/more experienced pupil to take the lead as captain of each team to support less confident pupils apply the rules of T1 rugby correctly.
Teacher tip

Equipment

1 ball per 6 pupils, 30+ cones and 5 sets of 8 bibs

Content guidance

  • Risk assessment required - physical activity

Supervision

Adult supervision required

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
Which words best describe a grubber kick?

short and high
high and long
Correct answer: low and bouncy

Q2.
When kicking, where should your kicking foot finish?

to the left
to the right
Correct answer: towards the target

Q3.
Where should you take a kick off from?

your tryline
Correct answer: the centre
opponent's tryline

Q4.
Where is it best to aim a kick off?

at a defender
into touch
Correct answer: into space

Assessment exit quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
Why is it important to reflect on your performance?

Correct answer: to improve performance
to be humble
it isn't important

Q2.
What should you provide when giving feedback?

only strengths
only weaknesses
Correct answer: strengths and weaknesses

Q3.
What must the defensive team be behind to be onside?

the tryline
Correct answer: the tackle triangle
the 10m line

Q4.
Which of these is the least important to determine your performance in T1 Rugby?

Correct answer: if you score
good decision making
being onside