Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      Apply skills and strategies in attack to increase the chances of scoring.

      Key learning points

      1. Move: the direction and size of the force that you apply to the kin-ball affects it's trajectory.
      2. Think: hitting the kin-ball away from defenders increases the chances of scoring.
      3. Feel: effectively applying new skills in competition increases confidence.
      4. Connect: producing a stable “set” requires effective teamwork.

      Keywords

      • Force - physical effort applied to the ball to control it's movement during play

      • Scanning - quickly observing and assessing the positions and movements of opponents and teammates before making a play

      • Anticipate - ability of players to predict and react to the movement of the ball and the actions of the opposing teams

      Common misconception

      Punching is an effective way of hitting the kin-ball.

      Hitting with your hands clasped together helps to prevent injury, improve stability, ensure accuracy and enable faster, stronger hits.

      Teacher tip

      If size of class demands more than 4 per team, play with substitutes or adapt the game to have more players.

      Equipment

      2 kin-balls, 20 cones, 30 bibs (10 each of 3 different colours)

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      1. What technique helps to generate power when hitting a kin-ball?

      punching
      Correct answer: 2-handed push
      slapping

      Q2.
      What should you do after each point to help improve?

      Correct answer: review tactics
      quietly hope
      argue with others

      Q3.
      How can you show that you are in a good ready position?

      weight slightly backward
      Correct answer: standing upright
      weight slightly forward

      Q4.
      How should you react to a teammate making a mistake?

      ignore them
      blame them
      Correct answer: reassure them

      4 Questions

      Q1.
      What can help players increase confidence in a game?

      not trying
      Correct answer: praise from teammates
      avoiding attacking

      Q2.
      What can help you decide where to hit the kin-ball?

      Correct answer: scanning for opponents
      hit towards opponents
      guess

      Q3.
      What is the name of the set position that enables greater force to be applied in a hit?

      pyramid
      tripod
      Correct answer: corridor

      Q4.
      What might happen if you punch a kin-ball?

      it will deflate
      Correct answer: injury yourself
      go further

      To help you plan your 10 physical education lesson on: Attacking-specific skills and strategies, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...