New
New
Lesson 2 of 6
  • Year 10

Building skills and confidence in kin-ball

Effectively responding to dynamic situations in game play.

Lesson 2 of 6
New
New
  • Year 10

Building skills and confidence in kin-ball

Effectively responding to dynamic situations in game play.

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. Move: extension of the elbows and fingers when pushing the kin-ball generates more power, accuracy and control.
  2. Move: staying on the balls of the feet, knees bent and weight slightly forward, improves agility and stopping quickly.
  3. Think: reacting to sudden changes in play requires quick thinking.
  4. Feel: being patient and supportive enables others to learn new skills in a safe environment.
  5. Connect: planning and reviewing tactics together allows all players to feel involved.

Keywords

  • Reaction time - the speed at which players respond to the ball's movement, teammate actions, or opponent plays

  • Ready position - the stance and posture of the body to react quickly and effectively to incoming hits

  • Support - words or gestures that help other players stay positive and motivated

Common misconception

The kin-ball is light as it is full of air and travels slowly so it doesn't require much strength.

When the kin-ball is dropping to the floor, trying to stop it with outstretched arms takes significant effort and core strength.


To help you plan your year 10 physical education lesson on: Building skills and confidence in kin-ball, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...

New player’s to kin-ball may find it helpful to take some time to get used to the ball's size, shape and weight.
Teacher tip

Equipment

2 kin-balls, 20 cones

Content guidance

  • Risk assessment required - physical activity

Supervision

Adult supervision required

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
How do you ensure everyone feels included in a game of kin-ball?

randomise hitters
Correct answer: rotate hitting
strongest player hits

Q2.
How can you safely hit the kin-ball with power?

Correct answer: clasp hands together
punch it
interlock fingers

Q3.
What is the name of the set position that prepares the kin-ball for hitting?

triangle
tri-post
Correct answer: tripod

Q4.
What defensive shape is positioned around the set ball to limit attacking options?

circle
Correct answer: square
triangle

Assessment exit quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
What should players be aware of when hitting the kin-ball?

shape
Correct answer: weight
rotation

Q2.
What should you do to improve your team’s tactics and strategies?

Correct answer: review what works
do the same
copy opponents

Q3.
Where should your feet be placed for a good ready position?

Correct Answer: shoulder width apart

Q4.
What fitness component is essential for defending?

flexibility
muscular endurance
Correct answer: reaction time