Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can apply my skills and tactical understanding in a full context game.

      Key learning points

      1. Move: effectively transitioning between attack and defence involves using a range of travelling and body control skills.
      2. Think: reacting to open play requires a thorough understanding of the rules and different strategies available to teams.
      3. Feel: having persistence involves staying focused and composed, even if the team is behind or facing strong opposition.
      4. Connect: An effective leader shows dedication and positivity, motivating teammates to do the same.

      Keywords

      • Nomination - the action of calling out the colour of the team that is being targeted just before hitting the kin-ball

      • Omnikin - official word that must be called before hitting the kin-ball, followed by the colour of the team they are targeting

      • Fault - an infraction or mistake that breaks the game's rules, resulting in the opposing teams being awarded a point

      Common misconception

      A team hit the kin-ball without properly nominating a team to defend.

      Each hitting team must shout "Omnikin" followed by the colour of the bib worn by the nominated team before hitting the kin-ball.

      Teacher tip

      Provide a commentary such that you support all pupils to evaluate the game play; informing future strategic and tactical decision making.

      Equipment

      2 kin-balls, 6 sets of bibs

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      What direction does the kin-ball travel for an extended hit?

      Correct answer: same direction
      opposite
      random

      Q2.
      What role does a team captain have?

      picking teams
      Correct answer: decision making
      ordering teams around

      Q3.
      What helps to build relationships?

      selfishness
      pressure
      Correct answer: common goal

      Q4.
      How many players are there on a kin-ball team?

      Correct answer: 4
      5
      6

      4 Questions

      Q1.
      What should you do if you concede points in quick succession?

      give up
      Correct answer: perservere
      blame teammates

      Q2.
      What should an attacking player do before hitting?

      Correct answer: nominate a team
      ignore opponents
      talk quietly

      Q3.
      What is the result of a fault occurring?

      Correct answer: a point awarded
      free hit
      disqualification

      Q4.
      What is the official word that precedes the team colour when nominating?

      omnipresent
      omnivore
      Correct answer: omnikin

      To help you plan your 10 physical education lesson on: Full context gameplay and review, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...