New
New
Lesson 1 of 6
  • Year 10

Kin-ball and basic rules

Learn the basic rules and techniques of kin-ball.

Lesson 1 of 6
New
New
  • Year 10

Kin-ball and basic rules

Learn the basic rules and techniques of kin-ball.

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. Move: striking a kin-ball with your forearm, with hands together and outstretched arms, increases power/control.
  2. Move: sitting on your heel whilst on 1 knee, chest and head down and palms facing up, is a solid base to hold the ball.
  3. Think: creating a square around the set ball limits attacking options.
  4. Feel: hitters should rotate so everyone feels included.
  5. Connect: players feel supported when teammates help them.

Keywords

  • Positioning - strategic placement to cover space, anticipate plays, and support team coordination

  • Power - hitting the ball with force and strategy to challenge opponents

  • Reacion time - the speed at which players respond to the ball's movement, teammate actions, or opponent plays

Common misconception

Pupils stay upright while kneeling in the tripod position, meaning the ball is too high for hitting.

It is easier to hit the kin-ball when it is lower down, so be sure to bend forward in the kneeling position.


To help you plan your year 10 physical education lesson on: Kin-ball and basic rules, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...

Use two hands where possible to control and send the kin-ball.
Teacher tip

Equipment

4 kin-balls, 3 sets of bibs

Content guidance

  • Risk assessment required - physical activity

Supervision

Adult supervision required

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
What is essential to engage and motivate others in a team?

ignoring them
Correct answer: observing attitudes
avoiding personal interaction

Q2.
What type of catches offer a high ‘feel-good' factor when successful?

Correct answer: hard catches
easy catches
missed catches

Q3.
What helps the opposition stay engaged in a game?

Correct answer: creativity and variety
consistency
avoiding new techniques

Q4.
What demonstrates leadership?

avoiding responsibility
ignoring others
Correct answer: offering advice

Assessment exit quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
What is the best defensive shape to form around a set?

traingle
Correct answer: square
rectangle

Q2.
What is the best body position to be in when setting the ball in a tripod position?

sitting
upright
Correct answer: kneeling

Q3.
What part of the body should players hit the ball with for maximum power?

palms
Correct answer: forearms
fist

Q4.
How should teammates respond when a player makes a mistake learning new skills?

Correct answer: support them
ignore them
criticise them

Additional material

Download additional material