Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      Use a range of previously learned skills to apply new strategies within a game situation.

      Key learning points

      1. Move: pushing the kin-ball in unison will increase the velocity and accuracy of the shot.
      2. Move: quickly moving from set, to following the kin-ball after the hit, aids positioning for the next phase of play.
      3. Think: using an extended hit stretches the defenders and increases the chances of scoring a winning point.
      4. Feel: working to achieve a common goal builds connections and strengthens relationships.
      5. Connect: ensuring all players are active in attack builds teamwork and collective responsibility.

      Keywords

      • Collaboration - teamwork, communication and strategy to keep the ball in play and outscore opponents

      • Extended hit - a technique where the kin-ball is hit in the same direction as before, making it harder for defenders to react

      • Team captain - a person designated to take leadership and decision-making responsibilities

      Common misconception

      Pupils find it difficult to get into an effective defensive position.

      A quick transition out of a set position will reduce the chance of this occuring.

      Teacher tip

      After the ball has been caught, all team members must get to the kin-ball before the hit can be executed. The last player to arrive at the kin-ball should be the one to hit it. By doing this, you significantly reduce the time between attack and defence.

      Equipment

      3 kin-balls, 3 sets of bibs

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      How many players are needed to create a “set”?

      2
      Correct answer: 3
      4

      Q2.
      What part of the foot is best to kick the kin-ball to gain height?

      instep
      sole
      Correct answer: top

      Q3.
      What shape should you create in defence around a “set”?

      Correct answer: square
      triangle
      kite

      Q4.
      What should you do when a teammate is trying to keep the kin-ball in the air?

      watch
      Correct answer: support them
      cheer

      4 Questions

      Q1.
      What type of hit is in the same direction as the before, making it harder for defenders?

      Correct answer: extended
      flexed
      rotated

      Q2.
      Who has extra responsibility to make decisions?

      hitters
      Correct answer: team captain
      substitute

      Q3.
      Reacting quickly to the kin-ball allows what type of advantage?

      Correct answer: positional
      variation
      disguise

      Q4.
      When should a hitting team prepare for future defensive plays?

      Correct Answer: when the kin-ball is hit

      To help you plan your 10 physical education lesson on: Team play and advanced game strategies, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...