Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Beating your opposition in singles and doubles

      Lesson details

      Learning outcome

      I can identify the opposition's weaknesses to exploit them in a game situation.

      Key learning points

      1. Move: changing the pace and spin requires different shapes and sizes of backswing and follow-through.
      2. Think: once a weakness is identified, it is effective to keep hitting to that area (e.g. backhand or close to the body).
      3. Feel: figuring out how to exploit your opposition's weaknesses is motivating.
      4. Connect: can adjust tactics with a partner to respond to different opposition.

      Keywords

      • Exploit - take advantage of a situation

      • Weakness - when a player has difficulty returning a certain shot in table tennis (e.g. spin, location or speed)

      • Ranking - the number assigned to players during a tournament based on their ability

      Common misconception

      Pupils think that in a game you should always try hit the ball to the back of the table to win.

      While hitting to the back of the table can be effective, it's not always the best strategy. Mixing up your shots, using different spins and placing the ball in various spots on the table can be more effective.

      Teacher tip

      You may wish to laminate the tournament cards and rotations so they can be reused and written on with a whiteboard pen.

      Equipment

      table tennis tables with nets (1 between 2), 1 bat each, 1 ball between 2 and AdMat tournament cards 1 per group.

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      What is it called when you play with a partner in table tennis?

      singles
      Correct answer: doubles
      advantage

      Q2.
      When playing doubles, when can each of you hit the ball?

      Correct answer: alternate shots
      whenever you want
      on your side

      Q3.
      How can you avoid being in your partner’s way?

      hit and stand
      hit and stay
      Correct answer: hit and move

      Q4.
      Where could you aim the ball to gain an advantage over your opposition?

      in the middle
      at the back
      Correct answer: down the line

      4 Questions

      Q1.
      What score do you play up to in doubles in table tennis?

      9
      Correct answer: 11
      21

      Q2.
      How can you try to make an opponent move more?

      always use spin
      always hit hard
      Correct answer: use shot variety

      Q3.
      When playing a competitive game, what should you aim to exploit?

      Correct answer: opponent's weaknesses
      opponent's strengths
      partner's weaknesses

      Q4.
      If the score is 10-10, how many clear points do you need to gain in order to win?

      1
      Correct answer: 2
      3

      To help you plan your 11 physical education lesson on: Beating your opposition in singles and doubles, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...