New
New
Lesson 2 of 6
  • Year 11

Short game: putting and chipping

I can chip and putt with control in order to keep my score as low as possible.

Lesson 2 of 6
New
New
  • Year 11

Short game: putting and chipping

I can chip and putt with control in order to keep my score as low as possible.

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. Move: a smooth and controlled putting stroke requires feet equidistant either side of the ball and a light grip.
  2. Move: a half swing with full follow through helps get under a chip to lift the ball high into an arced trajectory.
  3. Think: if the path to the hole is not level, then the direction and weight behind the putt needs to be adjusted.
  4. Feel: striving to keep trying even if you find it hard requires self-motivation.
  5. Connect: supporting our partners and opponents in golf requires self-discipline and ensures everyone can enjoy the game.

Keywords

  • Green - the smoothest surface on the course and where the flagstick (pin) and hole are located

  • Pin - the flagstick, which is a tall, thin pole placed in the hole on the green

  • Putt - a specific type of shot typically made on the green

Common misconception

Pupils think you can putt the ball successfully just by lining up to the ball, forgetting that the green slopes and isn't flat.

Explain to pupils that beacuse each green is different and they aren't flat, we always have to consider where we aim and the power we apply.


To help you plan your year 11 physical education lesson on: Short game: putting and chipping, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...

Based on the space available, tennis balls or plastic golf balls are a safe alterative, enabling lots of success as pupils move through the mini golf course.
Teacher tip

Equipment

1 wedge and 1 putter between 2, cones , 1 tee between 2, 5-10 golf/tennis balls between 2, various targets

Content guidance

  • Risk assessment required - equipment
  • Risk assessment required - physical activity

Supervision

Adult supervision required

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
What should you do with your head during the follow through?

Correct answer: keep it down
follow the ball
look at the target

Q2.
How should you position your feet ready to swing?

Correct answer: shoulder width apart
together
double shoulder width

Q3.
What does recognising your emotions require?

Correct answer: self-discipline
empathy
integrity

Q4.
Which grip should be used in golf?

Continuental
Semi-Western
Correct answer: Vardon

Assessment exit quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
What shape is formed between the arms and the club when swinging?

T shaped
Correct answer: Y shaped
I shaped

Q2.
What should you do if you want to reduce the power in your chip shot?

Correct answer: reduce backswing
reduce follow through
use a driver

Q3.
What is another name for the flag in golf?

Correct answer: the pin
the green
the pole

Q4.
What name is given to the shot that lifts the ball up in a steep trajectory to land on the green?

Correct answer: chip
putt
drive