Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Exam technique and approaching the 6 mark extended questions

      Lesson details

      Learning outcome

      I can develop AO3 skills to approach the 6 mark question with confidence.

      Key learning points

      1. Extended questions are marked using level descriptors.
      2. The hollistic approach to answering encompasses all three assessment objectives.
      3. The command word used in the question determines the AO3 skill required.
      4. The skill can be either anlayse, discuss, evaluate or justify.

      Keywords

      • Analyse - separate information in components and identify the characteristics

      • Discuss - present key points or provide strengths and weaknesses of an idea

      • Evaluate - judge from available evidence

      • Justify - support a case with evidence

      Common misconception

      For a 6 mark answer, I have to make one knowledge point, two applications and three AO3's.

      6 mark answers are marked holistically using a levelled response grid. Level descriptors are applied to the overall response. A quantative approach to answering these questions can be limiting to develop the breadth of knowledge and depth of AO3.

      Teacher tip

      Use the specification to guide on the topics to practice these questions. Look out for words such as evaluate and justify in the additional information column. Provide time to understand the skills required for each command words and how sentence connectives are useful.

      Equipment

      Level response grid from a mark scheme.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      How many six mark questions are there on each paper?

      Correct answer: 1
      2
      3
      4

      Q2.
      Which fitness component can be both static and dynamic?

      reaction time
      muscular endurance
      coordination
      Correct answer: balance

      Q3.
      Match the examples from swimming to the correct type of guidance.

      An image in a quiz
      Correct Answer:visual,demonstrating the arm action on poolside
      Correct Answer:verbal,giving teaching points about the leg action
      Correct Answer:manual,supporting under the torso to stay afloat
      Correct Answer:mechanical,holding a noodle to practice a leg kick

      Q4.
      Which is a recovery method to cause vasoconstriction of the blood vessels?

      massage
      cool down
      Correct answer: ice bath
      manipulation of the diet

      Q5.
      Match the number of marks to each assessment objective for a 6 mark question.

      Correct Answer:AO1 knowledge ,1
      Correct Answer:AO2 application,2
      Correct Answer:AO3 analysis and evaluation,3

      Q6.
      The for a six mark question will be an AO3 word.

      Correct Answer: command

      6 Questions

      Q1.
      Which command word would we see in a six mark question?

      define
      describe
      explain
      Correct answer: justify
      give

      Q2.
      Evaluate is to from available evidence.

      Correct Answer: judge, judgement

      Q3.
      Match the command word and description.

      Correct Answer:analyse,identify characteristics and give impact
      Correct Answer:discuss,present key points and provide strengths and weaknesses
      Correct Answer:evaluate,judge from available evidence
      Correct Answer:justify,support a case with evidence

      Q4.
      Match the sections of a know, apply and say why approach to answering.

      Correct Answer:know,knowledge of the topic area in the question
      Correct Answer:apply,application to the context/sport in the question
      Correct Answer:say why,the skills as determined by the AO3 command word

      Q5.
      Match the ITCH strategy for evaluate and discuss.

      Correct Answer:I,it leads to
      Correct Answer:T,therefore
      Correct Answer:C,causing
      Correct Answer:H,however

      Q6.
      Analyse is to information into components and identify the characteristics.

      Correct Answer: separate

      To help you plan your 11 physical education lesson on: Exam technique and approaching the 6 mark extended questions, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...