New
New
Lesson 2 of 6
  • Year 10
  • AQA

Pass and receive

I can pass over a range of distances.

Lesson 2 of 6
New
New
  • Year 10
  • AQA

Pass and receive

I can pass over a range of distances.

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. Move: the ball is pushed with either one or two hands, with a follow through towards an intended target.
  2. Think: a bounce pass is most effective when a defender is between you and a teammate.
  3. Feel: quick decision making to use a fake pass builds confidence on the ball to make the right pass.
  4. Connect: communicating your direction of travel early supports the choice of pass by teammates.

Keywords

  • Air pass - the ball travels between players without hitting the floor, such as a chest, javelin or overhead pass

  • Bounce pass - involves throwing the ball to the floor so it bounces to a teammate

  • Fake pass - a move to pretend to pass the ball to trick a defender into reacting

Common misconception

Pupils think that for GCSE assessment, passing is only required in isolation to demonstrate the correct techniques.

Passing needs to be seen in progressive and conditioned practices to showcase the technique when faced with opposition and decision making.


To help you plan your year 10 physical education lesson on: Pass and receive, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...

Invite students to set up and lead their own passing drill. Request the drill is made game-like to reflect the decision making required.
Teacher tip

Equipment

1 basketball between 5, 15+ bibs

Content guidance

  • Risk assessment required - equipment

Supervision

Adult supervision required

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
What is the rule if a player starts to dribble after already stopping?

Correct answer: double dribble
footwork
travelling

Q2.
Which technique is used to land on both feet simultaneously?

stride stop
pivot
Correct answer: jump stop

Q3.
Which position is taken up when landing in basketball?

fake position
zone
Correct answer: triple threat

Q4.
Where should the head and eyes be focussed when dribbling with the ball?

downward
Correct answer: upward
on the ball

Assessment exit quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
Which pass will have a one hand release?

chest
overhead
Correct answer: javelin

Q2.
What is required to execute a fake pass?

communication
Correct answer: confidence
creativity

Q3.
What is the name of the move to pretend to pass and trick a defender into reacting?

Correct Answer: fake pass

Q4.
When will the arm/s extend in an air pass?

Correct Answer: follow through