New
New
Lesson 3 of 6
  • Year 10
  • AQA

Variety in shooting

I can shoot on target with a variety of technqiues

Lesson 3 of 6
New
New
  • Year 10
  • AQA

Variety in shooting

I can shoot on target with a variety of technqiues

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. Move: extending your arm above the head allows the aim to be in a higher position to prevent a block from a defender.
  2. Think: initiating the 2 step layup with the inside foot ensures the outside knee and elbow drive up to the basket.
  3. Feel: using imagery can increase success in shooting.
  4. Connect: encouraging each other after every shot will help to build shooting confidence.

Keywords

  • Lay up - a shot made from short range by moving with two steps towards the basket

  • Set/jump shot - releasing the ball from the above the head/whilst jumping

  • Bank shot - using the backboard for the ball to bounce off and into the basket

  • 3 point line - a curved line on the court marking the distance from which a shot is worth 3 points

Common misconception

Pupils think that for GCSE assessment, shooting is only required in isolation to demonstrate the correct techniques.

Shooting needs to be seen in progressive and conditioned practices to showcase the technique when faced with decision making. The assessment will be based on the choice of shot or drive to the basket depending on the position of the defenders.


To help you plan your year 10 physical education lesson on: Variety in shooting, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...

The practices in this lesson can all be conditioned to just concentrate on 1 type of shot, however using a variety is advised for GCSE assessment.
Teacher tip

Equipment

1 basketball between 3, 15+ bibs

Content guidance

  • Risk assessment required - physical activity

Supervision

Adult supervision required

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
Which type of pass is released from the shoulder?

chest
overhead
Correct answer: javelin

Q2.
Where are the hands placed on the ball for a two handed air pass?

top
Correct answer: side
bottom

Q3.
Which pass is used to trick a defender?

bounce
overhead
Correct answer: fake

Q4.
How can a player communicate to receive a pass?

Correct answer: hand signal
pivot
triple threat

Assessment exit quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
How many steps are permitted in a lay up?

1
Correct answer: 2
3

Q2.
Which body part is flicked on the follow through of a set/jump shot?

fingers
elbow
Correct answer: wrist

Q3.
Which area of the square on a backboard is the target area for a bank shot and lay up?

Correct Answer: nearest top corner

Q4.
What type of drills will be used to show shooting for GCSE assessment?

Correct Answer: progressive