Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can perform in a scrum, lineout and use accurate kicks to gain metres.

      Key learning points

      1. Move: arms are extended straight after release, to ensure the ball enters the scrum/lineout straight.
      2. Move: follow through with an upward motion of the kicking leg to kick the ball higher.
      3. Think: scrums and lineouts restart play and involve all forwards to create space elsewhere on the pitch for the backs.
      4. Feel: confidence to apply new skills in a competitive environment requires repeated practice.
      5. Connect: respecting the value that different shapes and body sizes bring to the game of rugby helps team cohesion.

      Keywords

      • Lineout - how play is restarted after the ball goes into touch

      • Scrum - how play is restarted after a stoppage caused by a minor infringement of the laws

      • Up and under kick - a high kick to run on to and challenge for the ball in the air

      Common misconception

      In order to get the highest marks in GCSE PE moderation I need to be very good at all the specialist skills in rugby.

      Rugby allows for different body shapes that suit specific positions, meaning players do not need to master every specialist skill. Forwards focus on scrums, lineouts and physical contests, while backs excel in speed, passing and kicking.

      Teacher tip

      You may wish to have forward positions working on a scrum whilst the backs are working on their kicking. Contact versions of the game should only be managed by suitably experienced and qualified staff (inc. concussion training). A lineout is uncontested up to U15 age group but lifting is permitted.

      Equipment

      30+ cones, 4 x sets of 8 bibs, 30+ balls, 4 x whistles.

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      What is it called if you tackle a player after they have released the ball?

      Correct answer: late tackle
      high tackle
      offside

      Q2.
      How could you force the attacking ball carrier backwards?

      chop tackle
      Correct answer: smother tackle
      side tackle

      Q3.
      What should an attacker do when they are tackled?

      drop the ball
      Correct answer: present the ball
      pass the ball

      Q4.
      Why is it important to wrap your arms when making a tackle?

      have more force
      to get ball
      Correct answer: prevent them escaping

      4 Questions

      Q1.
      Who rolls the ball into a scrum?

      Correct Answer: the scrum half, the scrum-half, scrum half, scrum-half

      Q2.
      How many players in 1 team are involved in the formation of a scrum?

      6
      Correct answer: 8
      10

      Q3.
      Kicking the ball high allows time for what?

      opposition to catch
      Correct answer: teammates to catch
      opposition to intercept

      Q4.
      Which positions are usually involved in the lineout?

      Correct answer: forwards
      backs
      it doesn't matter

      To help you plan your 10 physical education lesson on: Scrums, lineouts and kicking, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...