New
New
Lesson 3 of 6
  • Year 10
  • Edexcel

Beating opponents and try scoring

I can create try scoring opportunities by moving at pace and supporting the ball carrier from an onside position

Lesson 3 of 6
New
New
  • Year 10
  • Edexcel

Beating opponents and try scoring

I can create try scoring opportunities by moving at pace and supporting the ball carrier from an onside position

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. Move: using a change in direction helps to wrong foot the opposition.
  2. Move: attackers supporting the ball carrier should run on to the ball at pace from deep.
  3. Think: timing your support run keeps you onside, prevents forward passes and ensures the best position to attack.
  4. Feel: individuals need to show determination to get back onside at all times.
  5. Connect: leadership at the breakdown helps capitalise on opportunities to attack or to deny the opposition's attack.

Keywords

  • ‘unders’ line - a running angle where a player cuts back toward the ball carrier’s inside, aiming to exploit gaps

  • ‘overs’ line - a running angle where a player curves away from the ball carrier, aiming to hit the outside space of the defender

  • Dummy - pretending to pass or kick to deceive the defenders

Common misconception

Just running a hard straight line is the only way to evade defenders and break the line.

While running a hard straight line can be effective, varying angles like overs and unders lines, footwork, and deception through dummying, are also crucial for evading defenders and breaking the line.


To help you plan your year 10 physical education lesson on: Beating opponents and try scoring, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...

The more experienced players may want to take a lead supporting other students with running the set plays such as switch, bow and dummy switch. Remember, contact versions of the game should only be managed by suitably experienced and qualified staff (inc. concussion training).
Teacher tip

Equipment

30+ cones; 1 ball between 4; 5 sets of 5 bibs

Content guidance

  • Risk assessment required - physical activity

Supervision

Adult supervision required

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
If a support runner runs too fast what is most likely to happen?

contact
Correct answer: forward pass
they trip

Q2.
Where should the line runner start in relation to the ball?

Correct answer: deep behind
to the side
in front

Q3.
How should your body position be to the target to perform a dummy half spin pass?

front on
Correct answer: side on
facing backwards

Q4.
Which is likely to not engage a defender?

shouting
running straight
Correct answer: standing still

Assessment exit quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
What is a running line where the attacker curves away from the ball carrier known as?

Correct answer: ‘overs’ line
‘unders’ line
dummy

Q2.
Where does the support runner catch the ball in a switch?

Correct Answer: behind ball carrier, behind the ball

Q3.
What is a dummy pass?

big pass
little pass
Correct answer: pretend pass

Q4.
How could you create a gap to break the defensive line?

Correct answer: use a switch
run straight
stand still