Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can create try scoring opportunities by moving at pace and supporting the ball carrier from an onside position.

      Key learning points

      1. Move: using fast feet with a varied rhythm helps to wrong foot the opposition.
      2. Move: attackers supporting the ball carrier should run on to the ball at pace from deep.
      3. Think: once you make a pass, it is important to get back onside to support the next phase of play.
      4. Feel: individuals need to show determination to get past a defender successfully.
      5. Connect: leadership at the breakdown helps capitalise on opportunities to attack or to deny the opposition's attack.

      Keywords

      • Feint - a brief movement in one direction to confuse or deceive the opposition before running in a different direction

      • Swerve - a small change of direction at speed to evade a defender

      • Offside - if a player is not behind the ball when it is played by a teammate and they interfere with play

      Common misconception

      Pupils think they should stand next to the ball carrier when running a support line.

      It is better to start deeper so you are able to catch the ball at full pace and have more chance of breaking the gain line

      Teacher tip

      Tackling, rucking and mauling can be us used in this lesson if pupils are experienced and safe to do so, however, contact versions of the game should only be managed by suitably experienced and qualified staff (inc. concussion training).

      Equipment

      1 ball between 2, 12 tackle bags and 30+ cones

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      When are spin passes beneficial to use?

      over short distances
      Correct answer: over long distances
      as a crash ball

      Q2.
      What is a dummy pass?

      a long pass
      a short pass
      Correct answer: a pretend pass

      Q3.
      What can a lateral pass to a player at the gain line be known as?

      spin-pass
      Correct answer: crash ball
      switch ball

      Q4.
      What’s the attacking play where the player passes and then runs around the outside to catch again?

      switch
      dummy switch
      Correct answer: loop

      4 Questions

      Q1.
      What is it called if you curve your run at speed to evade a defender?

      Correct answer: a swerve
      a feint
      a dummy

      Q2.
      Where should you start as a support runner to the ball carrier?

      side on
      Correct answer: further back behind
      in front

      Q3.
      At a ruck, if an attacker moves forward quicker than the ball is released what is likely to happen?

      Correct Answer: offside penalty, penalty offside

      Q4.
      If you are the person distributing the ball from the breakdown what good qualities should you demonstrate?

      selfishness
      Correct answer: leadership
      indecisiveness

      To help you plan your 10 physical education lesson on: Breaking the line, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...