Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe what humanism is and how humanists might show they belong.

      Key learning points

      1. Humanists believe that they should be happy and make others happy.
      2. Humanists do not believe in God.
      3. Some humanists meet with others in groups. They might take action for other people and nature.
      4. The 'happy human' shows belonging to humanism.

      Keywords

      • Humanist - a person with a non-religious worldview based on values of kindness

      • Symbol - a picture, sign, or object that helps us to understand what someone believes or where they belong

      • Beonging - the feeling of being accepted, respected, safe and valued within a group

      Common misconception

      That only religious people can be part of a group with others who share their values.

      A person does not have to be religious to have values such as kindness.

      Teacher tip

      Focus on what humanists do believe, such as being kind, helping others, looking after the environment etc., rather than what they do not believe. Pupils should understand more about humanists than just not believing in God. See humanists.uk website for more information.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      Match the keywords with their meanings.

      Correct Answer:symbol,a picture, sign, or object that helps us understand belonging

      a picture, sign, or object that helps us understand belonging

      Correct Answer:belong,being accepted, respected, and valued within a group

      being accepted, respected, and valued within a group

      Correct Answer:community,a group of people who share something in common

      a group of people who share something in common

      Q2.
      What is a mezuzah?

      a prayer said before meals
      Correct answer: a small case with words from the Torah on a door
      a candle used on special holidays

      Q3.
      What does a Christian faith family do together?

      compete in games and sport
      go on holiday each year
      Correct answer: meet, worship and support each other

      Q4.
      A person can only belong to one group.

      True - belonging means choosing just one group.
      Correct answer: False - people can belong to many groups and communities.
      False - you must live with people to belong.

      4 Questions

      Q1.
      What is a humanist?

      someone who believes in many different gods
      someone who only celebrates religious festivals
      Correct answer: someone with a non-religious view

      Q2.
      What do humanists believe is important?

      going to religious services
      Correct answer: being happy and making others happy
      following rules from sacred texts

      Q3.
      What is the symbol of humanism?

      a rainbow
      a handshake
      Correct answer: the happy human

      Q4.
      A person does not have to be religious to have values such as kindness.

      Correct answer: True - people can have shared values without religion.
      False - only religious people have shared values.
      False - non-religious people cannot work together.

      To help you plan your 1 religious education lesson on: Belonging as a humanist, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...