Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Aristotle and the golden mean

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how Aristotle defined a good life.

      Key learning points

      1. Aristotle was a philosopher who lived in Ancient Greece.
      2. He defined a good life as one which cultivated virtue: how we live and treat others is as important as what we achieve.
      3. Aristotle believed that a good life could be led by finding a balance between extremes. He called this the golden mean.

      Keywords

      • Philosopher - someone who studies wisdom and values

      • Golden mean - the mid-point between two extremes

      • Logic - using reason to solve problems

      • Virtue - a good habit or moral quality

      Common misconception

      Philosophy is ancient and has no meaning for today.

      Philosophy has its roots in Ancient Greece, but the ideas are still important today.

      Teacher tip

      Explore Philosophy for children (P4C). There are many examples of philosophical questions and activities for KS2 children online to provide discussion starters and ways of thinking.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      Which of these is true about humanists?

      They believe in many gods.
      They all go to church.
      Correct answer: They do not follow a religion.

      Q2.
      Humanists make ethical choices using reason and , not religion.

      Correct Answer: empathy, Empathy

      Q3.
      Which of these is a selfish way to decide something?

      using empathy
      asking how it will affect others
      Correct answer: choosing what helps only you

      Q4.
      Why is using both reason and empathy important to humanists?

      It makes them famous.
      Correct answer: It helps them make thoughtful and kind choices.
      It lets them win arguments.

      4 Questions

      Q1.
      What is philosophy?

      a type of art
      the study of rocks
      Correct answer: the study of thinking, values, and how to live well

      Q2.
      Who was Aristotle?

      a warrior
      Correct answer: a philosopher from Ancient Greece
      a king of Egypt

      Q3.
      According to Aristotle, what matters most?

      how much you own
      your achievements only
      Correct answer: how you live and treat others

      Q4.
      Aristotle believed that the best way to live was to find a balance between extremes. He called this the golden ...

      Correct Answer: mean, mean

      To help you plan your 6 religious education lesson on: Aristotle and the golden mean, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...