Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how Christians make good choices by using Jesus' teachings.

      Key learning points

      1. Most Christians look to the teaching and life of Jesus to decide what is good.
      2. Jesus taught that people should forgive others, act generously and have love for everyone.
      3. Many Christians will try to make good decisions based on Jesus’ teaching, such as his sayings in the Beatitudes.

      Keywords

      • Ethics - moral principles that shape behaviour

      • The Beatitudes - a list of qualities and attitudes taught by Jesus

      • Commandment - a rule to tell people how to behave

      • Values - principles that guide thinking and attitudes

      Common misconception

      Christians all think the same way.

      Christians might apply Jesus’ teaching in different ways.

      Teacher tip

      Invite local Christian leaders into the class to talk about how they follow the teachings of Jesus and apply words from the Bible to their daily lives. Pupils could plan deep, philosophical questions in advance. These can be shared with interviewees so they have time to prepare worthwhile answers.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      5 Questions

      Q1.
      Match the words to their meanings.

      Correct Answer:Philosophy,is the study of knowledge, truth and meaning.

      is the study of knowledge, truth and meaning.

      Correct Answer:Ethics,is a part of philosophy; the study of right and wrong.

      is a part of philosophy; the study of right and wrong.

      Correct Answer:Principles,are basic rules that help people make good choices.

      are basic rules that help people make good choices.

      Q2.
      What is true about ethical questions?

      everyone always agrees on the answer
      Correct answer: people can have different opinions
      they are only about science

      Q3.
      What might influence a Muslim’s ethical decision?

      only science experiments
      rules from a variety of other religions
      Correct answer: the five pillars and Prophet Muhammad’s teachings

      Q4.
      Christians often look at the teachings of when making ethical decisions.

      Correct Answer: Jesus, jesus

      Q5.
      Humanists often think about how they would like to be before acting.

      Correct Answer: treated, Treated

      5 Questions

      Q1.
      Christians believe that decisions come from following Jesus’ teaching.

      Correct Answer: good, Good

      Q2.
      The Gospels are in the Bible that tell the story of Jesus’ life.

      Correct Answer: books, book

      Q3.
      Jesus gave the Beatitudes during his Sermon on the .

      Correct Answer: Mount, mount

      Q4.
      What do the Beatitudes teach Christians to do?

      avoid people who are sad
      follow strict rules all the time
      Correct answer: show kindness, mercy and care

      Q5.
      True or false: Christians all think the same way.

      Correct answer: False – they can understand Jesus’ teaching in different ways.
      False – they never use the Bible.
      True – they always agree on every idea.

      To help you plan your 6 religious education lesson on: Christian values, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...