Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how Muslims decide what is good.

      Key learning points

      1. Muslims will look to the Qur’an and the teaching and example of the Prophet Muhammad to decide what is good.
      2. The Prophet Muhammad taught values of generosity and kindness.
      3. Many Muslims will try to make good decisions based on how they apply the teaching of the Prophet and the Qur’an.

      Keywords

      • Ethical - relating to moral principles that shape behaviour

      • Values - principles that guide thinking and attitudes

      • Sunnah - guidance for Muslims on how to live a good life

      • Hadith - a collection of stories, sayings and actions of Prophet Muhammad

      Common misconception

      The Qur’an is the only source of Muslim ethical teaching.

      Muslims also follow the Sunnah to guide them into living a good life.

      Teacher tip

      Invite local Muslim leaders into the class to talk about how they apply words from the Qur’an and Sunnah to their daily lives. Pupils could plan deep, philosophical questions in advance. These can be shared with interviewees so they have time to prepare worthwhile answers.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      Christians look to the life and teaching of to help them decide what is good.

      Correct Answer: Jesus, jesus

      Q2.
      Which of these actions best follows Jesus’ teachings?

      ignoring someone who upset you
      Correct answer: forgiving someone who said sorry
      refusing to share

      Q3.
      The Beatitudes are part of Jesus’ teaching and begin with the word ...

      Correct Answer: Blessed, blessed

      Q4.
      Which of these shows two different ways of following Jesus’ teaching?

      one person watches TV, another plays football
      Correct answer: one person helps at a food bank, another forgives a friend
      one person listens to music, another sleeps

      4 Questions

      Q1.
      Match each keyword to its meaning:

      Correct Answer:ethical,relating to moral principles that shape behaviour

      relating to moral principles that shape behaviour

      Correct Answer:values,principles that guide thinking and attitudes

      principles that guide thinking and attitudes

      Correct Answer:Sunnah,guidance for Muslims on how to live a good life

      guidance for Muslims on how to live a good life

      Correct Answer:Hadith,a collection of stories, sayings and actions of Prophet Muhammad

      a collection of stories, sayings and actions of Prophet Muhammad

      Q2.
      Muslims read the to help them decide what is good and how to live.

      Correct Answer: Qur’an, Quran, quran

      Q3.
      Why are the Hadith and Sunnah important to Muslims?

      They are used for music.
      Correct answer: They show how the Prophet lived.
      They teach how to bake.

      Q4.
      The Prophet Muhammad taught Muslims to be generous and ...

      Correct Answer: kind, Kind

      To help you plan your 6 religious education lesson on: Muslim values, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...