Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Coventry Cathedral and reconciliation today

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how Coventry Cathedral fosters peace in its local community and across the world.

      Key learning points

      1. Coventry Cathedral has become a centre for promoting reconciliation around the world.
      2. By promoting reconciliation, Coventry Cathedral are trying to enact the teaching of Jesus about forgiveness.
      3. The Cross of Nails project is now used as a symbol of reconciliation.
      4. Reconciliation is about building a better future based on a restored relationship of peace.

      Keywords

      • Reconciliation - fixing a broken friendship or making peace after a disagreement

      • Forgiveness - letting go of hurt and choosing kindness instead of anger

      • Symbol - a symbol is a picture, object, or sign that stands for something else.

      • Peace - living happily with others, without fighting or hurting each other

      Common misconception

      Coventry Cathedral only worked for reconciliation in Coventry after the bombing.

      Coventry Cathedral seeks reconciliation and peace around the world.

      Teacher tip

      The Coventry Cathedral website contains some excellent resources on artworks in the cathedral and their symbolism. You can find out more there about their reconciliation work, including the Cross of Nails. School visits to the cathedral are recommended.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      5 Questions

      Q1.
      Many of Jesus’ teachings are shared in the in the Bible.

      Correct Answer: gospels, Gospels

      Q2.
      Why is forgiveness important to Jesus?

      It keeps people cross.
      It makes you win debates.
      Correct answer: It helps mend relationships.

      Q3.
      Jesus said we should our enemies, not hate them.

      Correct Answer: love, Love

      Q4.
      What is a parable?

      a story about lost sheep
      Correct answer: a story with a message
      a story that doesn't make sense

      Q5.
      How do Christians today use Jesus’ teachings?

      Correct answer: They reflect on forgiveness and love.
      They ignore them.
      They follow only the easy parts.

      4 Questions

      Q1.
      Why is Coventry Cathedral famous around the world today?

      It's important to the royals.
      Correct answer: It promotes peace.
      It is the tallest building.

      Q2.
      What teaching of Jesus does Coventry Cathedral try to follow?

      to be harsh
      Correct answer: to forgive and bring peace
      to collect money

      Q3.
      What event led Coventry Cathedral to focus on reconciliation?

      a wedding
      Correct answer: the destruction of the old cathedral in World War Two
      the discovery of gold

      Q4.
      The Cross of Nails is a powerful for peace and healing.

      Correct Answer: symbol, Symbol

      To help you plan your 5 religious education lesson on: Coventry Cathedral and reconciliation today, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...