Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Reconciliation: the work of Desmond Tutu

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how Desmond Tutu promoted reconciliation in South Africa and the connection to Christian teaching.

      Key learning points

      1. Desmond Tutu was a Christian leader who worked for peace and justice in South Africa.
      2. Apartheid divided South Africa, but Desmond Tutu preached love and reconciliation.
      3. He helped create the Truth and Reconciliation Commission to allow offenders to seek forgiveness.
      4. He called South Africa a ''Rainbow Nation'' to celebrate unity.

      Keywords

      • Heal - to get better after being hurt or feeling sad

      • Justice - being fair and treating everyone with kindness and respect

      • Reconciliation - forgiving someone and actively trying to rebuild your relationship with them

      Common misconception

      Desmond Tutu was only active during the apartheid era.

      Desmond Tutu played a role after apartheid and was a lifelong campaigner for justice and reconciliation.

      Teacher tip

      There are many images of Desmond Tutu. You might want to mention he won the Nobel Peace prize for his work.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Why is Nelson Mandela an important figure in history?

      he discovered America
      he invented the telephone
      Correct answer: he played a key role in ending apartheid

      Q2.
      What does reconciliation mean?

      creating new conflicts
      ignoring past conflicts
      Correct answer: restoring relations after conflict

      Q3.
      How did Mandela promote reconciliation?

      Correct answer: by advocating unity
      by encouraging division
      by ignoring past conflicts

      Q4.
      Which part of the South African flag represents the journey from division to peace?

      An image in a quiz
      Correct answer: the green Y-shape
      the coloured bars
      the black triangle

      Q5.
      How do Christians interpret 'I tell you, forgive, not seven times, but seventy times seven times.'

      Forgiveness should be unlimited.
      Correct answer: Forgiveness should only happen once.
      Forgiveness should never happen.

      Q6.
      Which is the best definition of peace?

      Correct answer: being kind, working together, and living without fighting or fear
      being able to make choices, speak your mind, and live without unfair rules
      fixing a broken friendship or making peace after a disagreement

      4 Questions

      Q1.
      What does the Truth and Reconciliation Commission do?

      organises cultural festivals
      separates people by their skin colour
      Correct answer: allow victims to tell their stories and offenders to seek forgiveness

      Q2.
      Put the events of Desmond Tutu's life in order.

      1 - Desmond Tutu lived in South Africa where there was a system of apartheid.
      2 - As a Priest and a Bishop, Tutu spoke up for the ending of apartheid.
      3 - When apartheid ended, Desmond Tutu argued that people needed to heal, not hate.
      4 - Desmond Tutu was part of the Truth and Reconciliation commission.

      Q3.
      Why did Desmond Tutu call South Africa a “Rainbow Nation”?

      Correct answer: It is home to many different people, cultures and languages.
      It has lots of colourful birds and flowers.
      More rainbows can be seen there than in other African countries.

      Q4.
      Match Desmond Tutu's actions to the teachings of Jesus.

      Correct Answer:Desmond Tutu stood up for justice.,Jesus said ‘Blessed are the peacemakers’.
      Correct Answer:Desmond Tutu called for forgiveness.,Jesus said to forgive not seven times, but seventy times seven.
      Correct Answer:Tutu fought for justice over oppression.,Jesus stood up for the poor and those treated unfairly.

      To help you plan your 5 religious education lesson on: Reconciliation: the work of Desmond Tutu, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...